Gyurcsány Ferenc politikai karrierjének csúcsát 2004-ben érte el: Medgyessy Péter akkori miniszterelnök megpuccsolásával kormányfővé válhatott és kezdhette meg egészen 2009-ig tartó országlását.

Hirdetés

Az ügy előzménye, hogy az akkor kormányzó MSZP és SZDSZ között koalíciós viták indultak az egyik SZDSZ-es miniszter, Csillag István menesztése miatt.

Medgyessy mögül kihátrált az MSZP és bizalmatlansági indítványt akart indítani saját miniszterelnöke ellen. Medgyessy nem várta meg, hogy lefolytassák ellene az eljárást, lemondásba menekült.

A szocialista frakció a Medgyessy-kormány sportminiszterét, Apró Piroska vejét, Gyurcsány Ferencet szavazta meg miniszterelnöknek, aki 2004. szeptember 29-én választások nélkül vált Magyarország miniszterelnökévé.

Korábban írtuk

Érdekes adalék a történethez, hogy Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára a 2002-es választási kampányban Medgyessy Péter kabinetfőnöke volt, majd a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese lett. Utóbbi tisztségéről lemondott, miután férje miniszterelnök lett.

Az első Gyurcsány-kormány 17 évvel ezelőtt, 2004. október 4-én tette le hivatali esküjét. A kormány tagjai között olyan, a politika környékén ma is aktív emberek szerepeltek, mint Draskovics Tibor pénzügyminiszter, jelenleg a Karácsony vezette fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnöke, vagy mint a most Karácsony Gergely mellett szolgálatot teljesítő Gál J. Zoltán, aki kommunikációért felelős politikai államtitkár volt az első Gyurcsány-kabinetben.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a hirado.hu oldalán.