Az utóbbi években a hazai termékek soha nem látott népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében. A drogériákban, gyógyszertárakban, bioboltokban, valamint a hiper- és szupermarketek háztartási, illetve szépségápolási részlegén azonban sosincs elkülönített hely e készítmények számára, így sokáig eltarthat, míg rájuk találunk. Hogy segítsünk azoknak a tudatos vásárlóknak, akik szeretnék támogatni a magyar gazdaságot, a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert belföldi márkát.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Egy 2015-ös kutatásból kiderült, hogy három magyar fogyasztó közül kettőt jobban befolyásol a vásárlási döntésben egy termék származási helye, mint az ára. Hazánkban az európai átlaghoz képest jóval nagyobb azok aránya, akiknél e téren is lényeges szerepet játszik a nemzeti büszkeség. Ennek ellenére a háztartási és szépségápolási szerek esetében még mindig a globális márkák számítanak kedvencnek, ami valószínűleg azért van, mert reklámok hiányában nem ismerjük a hazaiakat.

Pedig manapság már nemcsak élelmiszergyártóink, hanem a szépség- és a vegyipar hazai képviselőinek kezei közül is rengeteg minőségi termék kerül ki, az interneten pedig könnyedén tájékozódhatunk arról, melyikhez hol juthatunk hozzá.

A Kallos Cosmetics termékpalettáján professzionális hajápolási, testápolási és finomkozmetikai készítmények találhatók. A márka hazánkban piacvezetővé vált a filléres, óriási kiszerelésű, különleges hatóanyagokat tartalmazó samponjainak, balzsamjainak és hajfixálóinak köszönhetően. Külön dicséretet érdemel a cég brazil narancsolajjal gazdagított bőrradíros tusfürdője, amivel igazi élmény a zuhanyzás, egzotikus illata mellett apró szemcséi kellemesen bizsergetik, felfrissítik a bőrt mosakodás közben.

Szintén nagy hagyományokkal rendelkező, magyar tulajdonú cég a Soliteint Kozmetikai Kft., amely elsősorban arc­krémeivel, arctisztítóival, testápolóival és kézkrémeivel lopta be magát a vásárlók szívébe. A céget több külföldi partner választotta saját márkás termékei gyártójának, ami már önmagában egyfajta garancia a jó minőségre.

Hasonló készítményeket kínál a talán szélesebb körben ismert Anaconda, a viszonylag fiatal Jimjans, illetve a kozmetikusok körében is népszerű, magasabb árkategóriát képviselő Solanie, amelynek története egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza.

A Yamuna több mint háromszázféle bőrbarát kozmetikumot állít elő, amelyek kizárólag a természetben megtalálható hatóanyagokat és illóolajokat tartalmaznak. A készítmények közül kiemelkedő sikere van a narancsos-fahéjas tusfürdőnek, ami fűszeres, enyhén fanyar illatának köszönhetően szinte elvarázsolja az embert, miközben kíméletesen tisztítja a bőrt.

Ha már szappan, akkor a Zelka manufaktúra sem maradhat említés nélkül. Budaházy Tünde kisüzemében kézzel készülnek az illatos portékák a gyógyszerek készítése során is alkalmazott tisztasági és biztonsági előírások mellett. A szappanok gondosan összeválogatott és sajtolt növényi olajokat tartalmaznak, és nagyon jól habzanak.

Natúrkozmetikumok gyártására szakosodott a Happy Skin is. A márka kínálatában arcápolók, testápolók, hajápolók, szappanok egyaránt megtalálhatók. Ez utóbbiak között olyan különlegességek is vannak, mint például az Erdély kincse kreáció, amely parajdi sót és ökokecsketejet tartalmaz.

Aromaterápiában az Aromax számít nagyágyúnak. A cég számos terméke közül a szaunázáshoz alkalmas készítményeket emelnénk ki: az egzotikus virág- vagy a grépfrútillatú illóolaj éppolyan üdítő a testnek és a léleknek, akárcsak az erős kámforos vagy a hűs mentolos változat.

A magyar tisztálkodási szerek közül nem lehet kihagyni dr. Dolhay Balázs nőgyógyász intim testrészek tisztántartására és önvédelmének erősítésére kifejlesztett készítményeit. Közülük az egyik legnépszerűbb a szamárkancatejet tartalmazó mosakodó habtej, amit mindennapos használatra fejlesztettek ki nők és férfiak számára egyaránt, különösen szexuális együttlét, menstruáció, strandolás vagy sportolás előttre és utánra.

Intimmosakodókat a Sába vállalat is gyárt (a világon elsőként ez a cég jelentette meg a pH 4-es, savas hatású intim­szappant, amely magyar szabadalom), ám ők a gyermekfürdetők terén is kiemelkednek. Készítményeik káros anyagoktól mentes, vegán termékek, amelyek kíméletesek a babák érzékeny bőréhez, hidratálnak, nyugtatnak és védelmet nyújtanak a kiszáradástól.

Főként kozmetikai vattatermékeket – köztük pelenkákat – és menstruációs eszközöket gyártó magyar cég a Bella. Termékeik közt szerepelnek intim- és tisztasági betétek, tamponok és kozmetikai kendők is.

Manapság a szőrtelenítés is a szépségápolás kötelező eleme. Ebben kínál verhetetlen árú termékeket az Alveola Kft. A palettán többféle patronos, konzerv, táblás és koronggyantát, különböző cukorpasztákat, kiegészítőket, valamint elő- és utóápolókat találunk. A többszörös Superbrands díjas X-Epil termékeket is ez a vállalkozás állítja elő: köztük vannak szőrtelenítő krémek, borotvák, sőt, gyantázó gépek és epilátorok is.

Vannak termékek, amik segítségével akkor is pillanatok alatt megszabadulhatunk a kórokozóktól, ha nem tartózkodunk fürdőszoba közelében. A Brado Life 50 milliliteres kiszerelésben kapható antibakteriális kézfertőtlenítő gélje sok társával ellentétben nem hagy ragacsos réteget a kézen, kellemes, visszafogott illata van, és nem szárítja a bőrt. Van folyékonyszappan-változata is, ami szintén védelmet nyújt a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben.

Szájhigiénia tekintetében bajban van az ember, ha magyar készítményre vágyik, a drogériákban ugyanis a Herbária cserszömörcés termékein kívül nem találni ilyet. A Sába termékcsalád gyártója, az AMAREX családi vállalkozás kihasználta ezt a piaci rést: a Magyar Termék Nagydíjban részesített Mentolin szájvízcsaládon belül kellemes ízű és illatú, frissítő, gyulladásgátló gyógynövények (borsmenta, ánizs, fahéj, szegfűszeg, kakukkfű) kivonatát tartalmazó készítményeket gyárt, Danodent márkanév alatt pedig teafaolajat tartalmazó, szintén gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású fogkrémet, ami védi a fogínyt és a szájüreget.

Ha körömápolás, akkor a Crystal Nails, a Brillbird, a Naba és a Moyra márka viszi a pálmát. Lakkok, körömépítéshez szükséges eszközök, díszítéshez való alapanyagok széles palettáját kínálja mindegyik cég, méghozzá csúcsminőségben.

Mivel itt a nyár, listánkból nem hagyhatjuk ki a napozókészítményeket sem, amelyekből szintén találunk magyar eredetűt a nagyobb boltok és a patikák polcain. Dr. Kelen márkanév alatt többféle napozókrém, önbarnító vagy szoláriumozáshoz alkalmas kiegészítő közül válogathatunk, amik árban messze alul-, minőségben viszont sok esetben felülmúlják még a termékkategória legismertebb külföldi darabjait is. A Super­brands-győztes cég hátra, vállra és lábra való gyógykészítmények, masszázs- és alakformáló krémek gyártásában sem utolsó, ezért a sportolók is előszeretettel használják kenőcseiket és géljeiket.

A bőrápolók egyik fő specialistája a Medifleur. A családi vállalkozás a nemzetközi élvonalba tartozó kutatási eredményeket, valamint a népi orvoslás több évszázados hagyományait, illetve a magyar tájak speciális gyógynövényeit felhasználva olyan kozmetikai készítményeket fejleszt ki, amelyek a legfrissebb kutatási eredményeknek, valamint a vásárlók igényeinek is maximálisan megfelelnek. A kínálatban többek között pikkelysömör és felfekvés elleni kozmetikumokat, pelenkázott bőrre szánt készítményeket, cukorbetegnek való lábápolót és hámsérülésre való krémet találunk.

Aki háztartási szerekből is szeretne magyar gyártásút vásárolni, annak sem kell csalódnia, a rendszerváltás óta ugyanis többtucatnyi hazai vállalkozásnak sikerült megkapaszkodnia a vegyi áruk piacán, így van miből válogatni.

A Souldrops nevű univerzális mosógéleket és öblítőket természetben lebomló, növényi eredetű összetevők alkotják, a termék kőolajszármazék-, foszfát- és foszfonátmentes. A mosószercsalád flakonjai természetes színvilágúak és újrahasznosíthatóak, így nem szennyezik a környezetet. Magas minőség, kedvező áron – így lehetne jellemezni a magyar mosószerek királyát.

A családi vállalkozásként induló Zöldlomb ÖKO Kft. termékcsaládja széles palettán kínál EU-ecolabellel fémjelzett tisztítószereket: legyen szó akár mosásról, mosogatásról, általános tisztításról vagy speciális üveg-, szaniter-, WC- és padlótisztításról.

Ezekhez hasonló, környezetbarát, 100 százalékban lebomló, tartósítószer, allergén és irritatívanyag-mentes háztartási termékeket árul a Cleaneco is, aminek webáruházában különböző összeállítású csomagokat is lehet vásárolni. A Lorin és a Florin az előzőeknél valamivel olcsóbb árucikkekkel, illetve szerényebb választékkal kecsegtet, ez utóbbi cég kínálatában azokban olyan klasszikusok is szerepelnek, mint az Ultra mosogatópor, az Ultra Derm kéztisztító vagy a Komfort bútorápoló szer.