A vizsgálóbizottságot novemberben hozta létre a közgyűlés, jelentését a baloldali tagok igen szavazataival hétfőn fogadták el. A dokumentum rögzíti: nem született olyan döntés, hogy a városvezetés eladja a Városháza épületét, és nem támasztotta alá semmilyen bizonyíték az „irányított pályázatokra” vonatkozó sejtetéseket sem, ahogyan a „jutalékos rendszer” működésére utaló nyomokat sem találtak.

Hirdetés

A Fidesz-KDNP képviselői kisebbségi véleményben foglalták össze megállapításaikat. Közölték: a rendelkezésre álló dokumentumok, a nyilvánosságra került hangfelvételek és a testület előtt tanúként megjelentek elmondása alapján megállapítható, hogy a Városháza eladása valószínűsíthetően tervbe volt véve, a jutalékos formában működő ingatlaneladási rendszer működése pedig valószínű, de azt csak a nyomozóhatóság tudja bebizonyítani.

A vitában Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester, a vizsgálóbizottság elnöke elmondta, nem kaptak sok időt a munkára, de megállapítható, hogy a Városháza eladása nagy valószínűséggel napirenden volt, a bizottság előtt megjelent tanú pedig jutalékos rendszerről beszélt az ingatlaneladások kapcsán. Hozzátette: vállalja a felelősséget a kisebbségi véleményben foglalt állításokért. A politikus nem támogatta a főpolgármester módosító javaslatát, amely „kivette” a határozati javaslatból, hogy a közgyűlés tudomásul veszi a kisebbségi véleményt is. Szerinte ez beismerése annak, hogy el akarják tussolni az ügyet.

Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester, a bizottság alelnöke szerint a kisebbségi vélemény „a propagandaállítások felmondása”, tele van szubjektív elemekkel.

Korábban írtuk

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester szerint sikerült bizonyítani, hogy „a lejárató kommunikációs kampány egy lufi, egy hazugság”, és a város vezetése átláthatón és tisztán működik.

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy sok olyan kérdés volt – így például a jutalékos rendszer -, amiben nem tudtak egyértelmű megállapítást tenni, mert a bizottság nem nyomozóhatóság.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint bár lényeges kérdésekben nem tudnak megnyugtató választ adni, volt értelme a bizottságnak, és most a nyomozóhatóság fog pontot tenni az ügy végére. Felhívta a figyelmet arra, sosem vádolt senkit, nem prejudikált, csak azt idézte, amit a hangfelvételen szereplők mondtak és nem cáfoltak, és jelezte, szerették volna az objektív tényeket megállapítani.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormánypárti képviselők asszisztáltak egy lejáratókampányhoz. A közgyűlés többsége tudomásul vette a bizottság jelentését.

A közgyűlés egyhangúlag döntött a 15 milliárd forint béremelési keret felosztásáról. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: a döntéssel 24 ezer fővárosi dolgozónak emelkedhet átlagosan 15 százalékkal a bére, így 2021-2022-ben 5 százalékos reálbéremelés lehet a Fővárosi Önkormányzat kötelékében dolgozók bérében. A szociális, a kulturális és a köznevelési ágazatok esetében a központi költségvetés intézkedéseinek állami kompenzációját követően valósul meg a béremelés.

Döntöttek arról is, hogy „Budapest pótlékot” vezetnek be a Főpolgármesteri Hivatalnál és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnál (FÖRI) foglalkoztatott köztisztviselőknél és közszolgálati ügykezelőknél.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) – aki az ülés kezdetén letette esküjét, miután átvette a novemberben lemondott Nagy Gábor Tamás listás mandátumát – jelezte, a béremelés azt jelenti, a fővárosnak „van pénze”. Erre Kiss Ambrus felhívta a figyelmet arra, a fővárosnak féléves költségvetése van, várnak 20 milliárd forint kompenzációt a kormánytól.

Döntöttek a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források idei megosztásáról is: a kerületeket 143 milliárd forint (46 százalék), a fővárost pedig 168 milliárd forint (54 százalék) illeti meg. A megosztandó bevételek a múlt évihez képest közel 53 milliárd forinttal nőnek. Ebben az évben 310 milliárd forint iparűzésiadó-bevételt terveznek, 1,2 milliárd forint késedelmi pótlékot és bírságbevételt, továbbá 8 millió forint idegenforgalmi adóval számolnak, amelyből nem részesülnek azok a kerületi önkormányzatok, amelyek maguk szedik be az adót.

Egyhangúlag döntöttek a képviselők arról, hogy a korábban beszerzett antigén gyorstesztek közül ötszázat átadnak a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központnak, ezret pedig a Budapesti Közműveknek. A gyorsteszteket a nyugdíjasházakban és a nővérszolgálati ellátásban közreműködők, valamint a közfeladatellátásban közreműködők koronavírus-szűrésére használják majd fel.

Döntöttek névtelen közterületek elnevezéséről is. A IV. kerületben parkot neveznek el Nagy Imre egykori miniszterelnökről, a XIV. kerületben pedig Verona angyalai sétány lesz a neve a Dózsa György utat és az Olof Palme sétányt összekötő, Műcsarnok mögötti útszakasznak, emléket állítva a 2017. január 20-i, veronai buszbaleset 18 áldozatának és 26 sérültjének. A XVI. kerületben sétányt neveznek el a világ első ásató régésznőjéről, Torma Zsófiáról, a XVIII. kerületben pedig további 15 közterületet neveztek el.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumnak haszonkölcsönbe adnak egy XXII. kerületi ingatlant, amelyen egy a késő római kori erőd déli kapuzatának maradványa található. A múzeum a Nagytétényben található Campona-Castellum római kori régészeti lelőhelyen a Limes program keretében hoz létre bemutatóhelyet.