Fotó: MTI/Rosta Tibor
Szeged, 2021. február 24. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját mutatja az oltás elõtt az oltópontban, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 2021. február 24-én.
Hirdetés

Rusvai Miklós víruskutató a napokban arról beszélt, hogy a kínai vakcina nagyobb valószínűséggel véd a különböző vírusmutánsok ellen, mint más cégek gyártmányai, ez pedig rendkívül fontos, hiszen nagy az esélye annak, hogy Magyarországon is nagyobb mértékben elterjed a brit vagy éppen a dél-afrikai variáns.

Rusvai Miklós arra is kitért, hogy a Sinopharm nagy előnye az is, hogy a vírus valamennyi fehérjéjét tartalmazza, ennek köszönhetően pedig valószínűbb, hogy véd a különböző mutációk ellen. A víruskutató kiemelte azt is, hogy a fertőzés sokkal veszélyesebb bármelyik vakcinánál, éppen ezért érdemes élni az önkéntes és ingyenes oltás lehetőségével.

Tóth Sándor virológus a Hír TV múlt heti adásában hasonlóan vélekedett. A szakember elmondta, hogy a Sinopharm-vakcina minden nagykorú számára biztonságosan beadható. Kitért arra is, hogy a kritikák ellenére a kínai az egyik legjobb oltóanyag a piacon.

„Az összes alegységvakcina, tehát minden Magyarországon eddig elérhető vakcina gyakorlatilag egyetlen vírusfehérjével szemben termel ellenanyagot. Míg a kínai vakcina az összes mutáció ellen hatásos. Éppen ezért valószínű, hogy a kínai vakcina után nem kell majd újra oltakozni a mutánsok ellen” – húzta alá a szakember.

Korábban írtuk

Az eddig publikált vizsgálatok szerint a Sinopharm készítménye az emberek 79 százalékánál bizonyult hatásosnak, de az Egyestül Arab Emírségben még ennél is jobb, 86 százalékos hatásosságot mutatott. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek egyáltalán nem is betegedtek meg. De még a többieket is megvédte a súlyosabb tünetektől.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják.