Baja nem hozott szerencsét a baloldalnak. Az ellenzéki pártok országos kérdést csináltak egy súlyát tekintve jelentéktelen időközi önkormányzati választásból, szeptember 22-én azonban közös jelöltjük elbukta a megmérettetést, majd miután az egyik szavazókörben meg kellett ismételni a voksolást, ismét vereséget szenvedtek. Jobb magyarázat híján újra választási csalást kiáltottak, de a bizonyítékként bemutatott videóval csúnyán melléfogtak.

Amatőr kamuvideó

„Egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson. Egy videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt, illetve tűzifát ígér nekik, ha ők és a családjuk is elmegy szavazni” – ezzel a hangzatos bevezetővel tálalta a szebb napokat látott HVG internetes portálja a múlt pénteken nyilvánosságra hozott kilencperces felvételt.

A videón egy roma férfi érkezik egy négyfős társaságba, és mindenféle felvezetés nélkül elmondja, megbízói mit ígérnek, ha a jelenlévők és ismerőseik, családtagjaik ismét a Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára voksolnak. Szó esik pénzről, tűzifáról, Zsigó Róbert polgármester segítségéről, s a férfi többször, szinte szájbarágósan ismétel el minden fontos részletet: a neveket, a teendőket és a pénzösszegeket.

A már első látásra is furcsa képsorokra az MSZP ugrott rá a leghatározottabban. Mesterházy Attila közölte, a felvétel miatt az időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezik, sőt megjegyezte, „elképesztő”, hogy Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőnek, aki Baja polgármestereként maga is érintett az ügyben, még „van pofája kiállni” nyilatkozni.

Alig huszonnégy óra kellett azonban ahhoz, hogy a sajtó nagyjából féltucatnyi olyan furcsaságot gyűjtsön össze a felvétel kapcsán, amelyek azt erősítették, megrendezett jelenetről van szó.

Többen felvetették, hogy bár a videó nem rejtett kamerával készült, hanem valaki az asztal mellett állva (például mobiltelefonnal) rögzítette, a jelenlévők levegőnek nézik a „kamerás embert”.

A szavazatvásárlási ajánlatot tevő férfi (a HVG szerint G. R.) például érkezésekor mindenkivel kezet fog, az alkalmi operatőrnek azonban oda sem köszön. A kilencperces beszélgetés során aztán a felek később is feltűnően kerülik tekintetükkel a kamerát, viszont az elvben bizalmas ügy apró részleteinek kitárgyalásában egyáltalán nem zavarja őket, hogy minden szavukat rögzítik.

A Magyar Hírlapnak feltűnt az is, hogy a pénzzel teli aktatáskával betoppanó G. Róbertet úgy fogadják, mintha vendégként érkezne. Pedig éppen ő jöhetett haza: a Facebook-oldalára feltöltött képeken látható lakása ugyanis kísértetiesen hasonlít a felvétel helyszínére. A napilap megemlíti, a film végén betéved a szobába egy kislány is, aki pedig úgy néz ki, mint G. R. gyermeke az internetre feltöltött fotókon.

A Mandiner egy további furcsaságot is kiszúrt: a táskás férfit a beszélgetés során kétszer is Józsinak szólítják, miközben a valódi keresztneve Róbert, ami szintén arra utal, hogy megírt szerepekről és eljátszott jelenetről van szó.

Két nappal a videó nyilvánosságra kerülése után aztán még tovább tisztult a kép. A rendőrségi vizsgálat azt igazolta, hogy hamis az a felvétel, amelyet a hvg.hu közzétett. Az MTV Híradó információi szerint ráadásul a szereplők közül ketten Sükösdön élnek, az a férfi pedig, aki feltehetően a felvételt készítette, a Bajától negyven kilométerre lévő Miskén, tehát nem is voksolhattak az ominózus választáson.

A Blikk értesülése még ennél is döbbenetesebb: a bulvárlap vasárnap este azt írta, a videó egyik készítője, K. G. solti roma kisebbségi önkormányzati képviselő – és DK-tag – vallomást tett a rendőrségen. Itt a férfi állítólag azt mondta, hatan készítették a videót, közülük hárman játszották el megvesztegetést, míg ő és két társa filmeztek. K. G. ezt azzal indokolta, hogy két társával a megismételt választás előtt a Jókai utcai MSZP-székházban jártak, ahol a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkoztak. A szocialista politikus ekkor egy olyan „oktatófilmet” kért tőlük, ami azt mutatja be, hogyan vásárolna szavazatokat a Fidesz a választás megnyerése érdekében.

Török Zsolt MSZP-szóvivő cáfolta a bulvárlap hírét, mondván, „ez teljes badarság”, szerinte „aki mindezt kitalálta, annak nincs sok logikai érzéke”. A hírek hatására mindenesetre a hvg.hu is visszakozott. Szerkesztőségi cikkükben azt írták: eredeti írásuk bevezetőjével szemben „az igazság az, hogy nem került elő egyértelmű bizonyíték a csalásra, legalábbis a mi kezünkben nincsen ilyesmi”. A szerkesztők azt is beismerték, hogy „súlyos, megengedhetetlen hibát” követtek el.

Hétfőn aztán a rendőrség tájékoztatása is megerősítette az MSZP-s szálat: a nyomozó hatóság szerint október 15-én, azaz a megismételt választást követő második napon készült a felvétel, amit aztán kiírtak egy CD-re. Az adathordozót ezután bevitték a szocialista pártközpontba, ahol két embernek adtak belőle másolatot. Ezt követően Török Zsolt MSZP-szóvivő újra nyilatkozott. Azt mondta, ők valóban megkapták már csütörtökön, tehát a hvg.hu cikke előtt a felvételt – amit első látásra is gyanúsnak találtak -, s azonnal a hatóságokhoz fordultak az ügyben. Közölte azt is: valótlan állításai miatt beperlik Rogán Antal fideszes frakcióvezetőt.

Az MSZP-s kampánypénzek titka

A szocialisták feje azonban nemcsak az újabb, Bajához köthető blamázs miatt fájhat, hanem Gyurcsány Ferenc egy múlt heti nyilatkozata kapcsán is. Volt kormányfőjük az MSZP titkos támogatóiról beszélt egy múlt heti fórumon.

– Én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk – mondta Gyurcsány a budapesti sajtóházban tartott múlt hétfői beszélgetésen.

Bár a Demokratikus Koalíció elnöke később megerősítette: nem elszólásról, hanem tudatos akcióról van szó, a szocialisták napokig vonakodtak érdemben reagálni a törvénytelenségek gyanúját felvető nyilatkozatra. Mesterházy Attila elnök például nem is akart megszólalni az ügyben, míg Puch László volt pénztárnok és Szanyi Tibor, a párt jövő évi EP-listavezetője meglehetősen indulatosan válaszolt az ezt firtató kérdésre.

– Gyurcsány Ferenc örök életében hülyeségeket beszélt. Ő volt a szocialista párt elnöke, ő írta alá a mérleget. Ha bármi szabálytalanság volt, utána tudott volna nézni, miniszterelnökként, pártelnökként meg tudta volna tenni a feljelentést. Én egyébként nem tudok olyanról, hogy bármely módon tiltott finanszírozás történt volna – nyilatkozta Puch a pecsma.hu-nak, míg Szanyi szerint nincs szükség a volt kormányfő szavainak megmagyarázására, Gyurcsánynak gyógykezelésre van szüksége, vagy börtönre:

– Sehogy nem kell értelmezni. Nekem személy szerint egy ötletem van: vagy a Lipótra, vagy a Csillagba, ennyi – jelentette ki a politikus a Hír TV-nek.

A Fidesz mindenesetre hétfőn feljelentést tett csalás, költségvetési csalás, magán- és közokirat-hamisítás, valamint hivatali visszaélés gyanújával az ügyészségen. Gulyás Gergely országgyűlési képviselő ezt azzal indokolta, hogy a párttörvény szerint külföldi államtól és névtelen támogatótól sem fogadható el támogatás. Amennyiben egy párt mégis elfogad ilyen pénzeket, akkor ezt köteles 15 napon belül befizetni a központi költségvetésbe, és ezzel az összeggel csökken a párt állami támogatása is.

Gulyás Gergely hozzátette: a büntető törvénykönyv szerint csalást követtek el, ha elfogadtak ilyen adományt, ám azt nem jelentették be. A félmillió feletti belföldi, illetve százezer forint feletti külföldi támogatásokat ráadásul a pártok éves beszámolóiban is nevesíteni kell.

A maffia fogságában

– Ahhoz, hogy egy demokrácia jól működjön, két feltétel szükséges. Egyrészt a megfelelő intézményrendszer, másrészt pedig a politikai szereplők demokratikus mentalitása – mondta a Demokratának Fricz Tamás politológus. – A kritikák ellenére azt gondolom, az intézmények nincsenek veszélyben hazánkban. Ha azonban megnézzük a szocialisták megnyilatkozásait, például a múlt hétvégi kongresszust, akkor azt látjuk, hogy az egész retorikájuk predemokratikus jellegű. Osztályharcos szólamokat hallunk, hangulatkeltést folytatnak, Orbán Viktort afféle főgonoszként ábrázolják, démonizálják. Nem pusztán egy választást akarnak megnyerni, hanem ki akarják szorítani a politikai ellenfelet a palettáról, szimbolikus értelemben meg akarják semmisíteni a Fideszt. Így pedig az az érzete támad az embernek, hogy ha nyernének 2014-ben, akkor olyan polgárháborús légkör alakulna ki, amelyben már-már leszámolásszerű bosszúhadjáratot folytatna a baloldal. Ami minden, csak nem demokratikus.

A politológus úgy véli: egyfelől az MSZP-ből lassan kiszorulnak a „posztkommunista bölények”, mint Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika vagy Kovács László, és a párt szakított a liberális szlogenekkel is, ami előrevetíthetné egy modern szociáldemokrata párt kialakulását, Mesterházyék mégis abban a politikai vitakultúrában ragadtak, amit az elődeik bevezettek. Egy újabb vereség után talán 2018-ra bekövetkezhetne a valódi megtisztulás.

– Ami Bajnai Gordont illeti, egyre világosabb, hogy már nem a győzelemért, hanem a kettes számú ellenzéki párt szerepéért és a parlamentbe jutásért küzdenek, például a Gyurcsány-párttal – mondta Fricz Tamás. – Az élet-halál harc pedig agresszióra és olyan kétségbeesett lépésekre sarkallja őket, mint a Clark Ádám téri szobordöntésben való részvétel. Nem lehet megkerülni Gyurcsány Ferenc szerepét sem, aki a kampányfinanszírozásos nyilatkozatával újra beledöfte a kést a szocialista pártba.

– Gyurcsány lépéséről a maffiafilmek jutnak eszembe. Amikor a bűnbanda egyik tagja úgy dönt, hogy új életet kezd, jó útra tér, újra és újra figyelmezteti őt a maffia: nem lehet kiszállni ebből a világból. Úgy tűnik, a volt kormányfő így próbálja jelezni, hogy nem tudnak csak úgy megszabadulni tőle – nyilatkozta lapunknak Fricz Tamás.

A szocialisták helyzete nem könnyű: miközben továbbra sem tudnak közelebb kerülni a kormánypártokhoz, egyik oldalról mint Szkülla, a nemzetközi tőke embere, Bajnai Gordon szorongatja őket, a másik oldalról Kharübdiszként Gyurcsány Ferenc rémisztgeti őket. A baloldal a jelek szerint már nem Orbán Viktor legyőzésére készül, egyre inkább saját rémséges látomásaival küszködik.

Bándy Péter