Fotó: MTI/Bruzák Noémi, illusztráció

A kormány ellen tiltakozott a Civil Ellenzéki Kerekasztal (CEKA) „rendszerváltó batyubál” keretében vasárnap Budapesten, az Erzsébet hídon.

A mintegy húsz tiltakozó részvétele mellett megtartott rendezvény kezdetekor a rendőrség lezárta a hídnak a Pestről Budára vezető három sávját, a híd egyharmadáig.

A demonstráción Ujhelyi Sándor, a CEKA szervezője hangsúlyozta, szerintük nem a rendőrsorfalak elleni támadással, hanem a közterületeken történő rendszeres jelenléttel kell tiltakozni a „félfasiszta, nemzetiszocialista gondolkodású” Orbán-rendszer ellen.

Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) vezetője kifejtette: valamennyi demokratikus erőnek, pártnak, egyesületnek, civil szervezetnek össze kell fognia a jövő évi választásokra „az önkényuralom leváltása”, egy új rendszerváltás érdekében. Ezután helyre kell állítani a demokráciát és a jogállamot – tette hozzá.

Somos András, az Európa Csoport tagja arról beszélt, hogy Európának csupán Oroszország az alternatívája, ám az utóbbiból 45 év alatt elég volt.

A demonstráció a tervek szerint délután öt órakor ér véget.

MTI