Az építkezés ténye alig egy hónapja jutott a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) tudomására, mely szinte azonnal cselekedni kezdett. November 20-án került sor egy érdekegyeztető fórumra, ahol több érintett bevonásával válaszokat szeretettek volna kapni kérdéseikre, például, hogy miért a nemzetközi viszonylatban elismert campus életterébe kell helyezni egy ilyen liftet? Miért nem tudott a diákság időben arról, mi épül a főbejárattól 3 méterre? (a legtöbben azt hitték, hogy ez a gödör csak a 4-es metró építése miatt az egyetem körüli káosz tartozéka). Arra is kíváncsiak voltak, hogy mit lehetne tenni a beruházás ellen. Kérdéseikre nem kaptak érdemi választ. Az érdekegyeztetésen jelen volt a DBR projektbizottság megbízott tervezője, az Egyetem műszaki főigazgató-helyettese, Ferencváros alpolgármestere, Ferencváros főépítésze. A Hallgatói Önkormányzatot Kiss Dávid képviselte, a moderátor pedig Bodnár Krisztián Ferenc volt.

Az egyeztető fórummal egy időben nyílt levél született Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Demszky Gábor főpolgármesternek címezve, melyben a lifttel kapcsolatos aggályainkat fogalmaztuk meg. Ezt az ívet nyomtatott formában közel 500-an írtak alá, köztük dr. Mészáros Tamás, az egyetem rektora is. Online formában is hasonlóan magas számban gyűlnek a támogatók.

December 3-án, szerdán a HÖK civil kezdeményezők közreműködésével szervezett egy békés tüntetést a szemétlift tervezett helyéhez. A tüntetésen felszólalt Illés Szabolcs, egyetemi hallgató, Kiss Dávid, a HÖK tagja, a végszavak pedig a Rektor Úrtól hangzottak el. A tüntetés rengeteg egyetemi polgárt megmozgatott, oktatót, hallgatót egyaránt.

A HÖK nem adja fel, a korábbiak folytatásaként, az egyre fokozódó érdeklődés hatására december 17-e, szerdára 12.40-re ismét tüntetést szervez, hasonlóképpen beszédekkel, előadással és forralt borral. A felszólalások után menet indul a kerületi polgármesteri hivatalhoz, ahol a HÖK és a tiltakozó egyetemi polgárság nyílt levelét Kiss Dávid adja át Ferencváros polgármesterének.