Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, szerk.
Hirdetés

Csárdi Antal úgy vélte: a Fidesz-KDNP nem heverte ki az önkormányzati választás eredményét, ezért a sokadik olyan törvényjavaslatot nyújtja be, amelynek célja, hogy nehezebb helyzetbe hozza az önkormányzatokat, ennek viszont most a kultúra esik áldozatul.    

A képviselő a javaslatot úgy értékelte: a kormányzat függő helyzetbe próbálja hozni a kulturális intézeteket, illetve kivonul a kultúra finanszírozásából, és megpróbálja ennek felelősségét az önkormányzatokra fogni.

A politikus károsnak és elfogadhatatlannak nevezte a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló előterjesztését, amelynek szerinte az a célja, hogy a kormány „egyszer és mindenkorra bekebelezze a kultúrát”. „Aczél elvtárs szeme könnybe lábadna a javaslat láttán” – fogalmazott.

Csárdi Antal bocsánatkérésre szólította fel Kocsis Mátét, mert szerinte a Fidesz frakcióvezetője egy közösségi oldalon tett bejegyzésében a javaslatot indokolva egy konkrét zaklatási ügyet a teljes színházi közösséggel akart összemosni.

Ungár Péter szerint semmi sem indokolja, hogy a javaslatot kivételes eljárásban, három nap alatt elfogadják. Úgy értékelt: a kormányoldalon „össze-vissza beszélnek” a törvényjavaslat céljáról, és láthatóan a „fideszes kulturális intézmények” vezetői sincsenek tisztában azzal, hogy mi, miért történik.

Úgy vélte, a javaslat sérti a közművelődéshez és a művészeti szabadsághoz fűződő, alaptörvénybe foglalt jogokat, ezért – folytatta – az LMP frakciója az ombudsmanhoz fordul, aki később az Alkotmánybírósághoz fordulhat az ügyben.

Az LMP képviselője arra kért mindenkit, hogy vegyenek részt az üggyel kapcsolatos hétfői esti, budapesti tüntetésen.