A kompozícióban a 9 méter magas, a magyarországi Reneszánsz Kőfaragó Zrt. által elkészített süttői mészkő oszlopot két, Kézdiszentléleken bányászott kvarcittömbökből Zaveczki Walter által kifaragott oroszlán őrzi, s kőből faragják rá a magyar címert is. Az 1897-ben felállított eredeti emlékműhöz képest annyi módosítás történik, hogy az emlékoszlop tetejére egy bronz turulszobor is kerül. Alkotója a fiatal szobrászművész, Szmrecsányi Boldizsár, aki a politikai viharokat kavaró budapesti, Böszörményi úti turulszobrot is készítette. A május 25-i avatással tovább folytatódik Székelyudvarhely főterének megújulása. Az ezredfordulón a Vasszékely került vissza a helyére, négy évvel ezelőtt az Emlékezés Parkját adták át az udvarhelyieknek. A millenniumi emlékoszlop a turullal eredeti helyére kerül vissza, oda, ahol 1988 óta a népnyelv által a korabeli tanácselnök neve után Gálórának vagy Ceausescu-órának is hívott, legendásan pontatlan időmérő szerkezet állott.

Az emlékoszlop visszaállítását Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, máskülönben a Magyar Polgári Párt elnöke kezdeményezte. Az elöljáró a Demokrata érdeklődésére elmondta, nem gondolja, hogy a románok felé sértő lenne az 1919-ben eltávolított emlékmű helyreállítása, s a turul miatt sem számít hisztériára. Mitnyan György, a főváros XII. kerületének volt fideszes polgármestere ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta, ebből is látszik, hogy Székelyföldön olyan magyarok élnek, akiknek fontosak a nemzeti szimbólumok, míg Budapest főpolgármestere dühödt támadásokat intézett a XII. kerületi turulszobor ellen. A székelyudvarhelyi emlékmű és szobor felállítását egyébként a Mitnyan György által jegyzett Castrum Alapítvány támogatja. Mitnyan György elmondta, az alapítvány célja kulturális események támogatása határon innen és túl.

Az udvarhelyi turul két méter széles, egy méter magas, vagyis valamivel kisebb, mint a fővárosi szobor. Bronzból készült ez is, tömege 700 kilogramm. Végső formáját a Szabó Öntészeti Kft. műhelyében nyerte el. A mesterek olyan jeles alkotások létrehozásán munkálkodtak már, mint például a budapesti Apor Vilmos-szoborcsoport, Nagy Imre szobra, Arany János nagyszalontai mása, s közreműködtek a Hősök tere vezérszobrainak restaurálásában is.

Amint arról a Demokrata már beszámolt, nyolcvannégy év után nemrég szállt vissza Kárpátaljára is a millenniumi turulmadár. A munkácsi vár bástyáján néhány hete újra hirdeti a magyar eredettudat mitikus madara a történelmi folytonosságot, a magyar múltat és a magyar jövőt. Ezt a szobrot 1924-ben távolították el a csehszlovák megszálló hatóságok két hónapnyi makacs bontással, majd 1945-ben a szovjet bolsevista megszállók elpusztították. Újraállítását Pákh Imre vállalkozó finanszírozta. A Munkácsra viszszakerült turult a munkácsi Belény Mihály szobrászművész készítette, Kijevben öntötték. Az impozáns, egy tonna súlyú, 25 méter magas, 6 méter széles emlékmű ismét a munkácsi várhegy ékessége.

A millennium idején egyébként az ország hét pontján: Dévényben, Nyitrán, Munkácson, Brassóban, Zimonyban, Pannonhalmán és Ópusztaszeren állítottak turulszobrot. Ezek közül csak utóbbi két település található a mai Magyarország területén. A helyszínek kiválasztása tudatos volt. Dévény a történelmi Magyarország nyugati kapuja, Nyitra az északnyugati országrész központi püspöksége, Munkács a Vereckei-szoroshoz van közel, Brassó a délkeleti határhoz közeli nagyváros, Zimony pedig a Duna mentén őrzi a történelmi határt. Ópusztaszer az árpádi országgyűlés helyszíne volt, Pannonhalma pedig az első bencés apátság alapítása miatt volt jelentős. Sajnos Trianon nemcsak jelentős területek és sok millió magyar idegen uralom alá hajtását jelentette, hanem dühödt szoborrombolást és kultúrapusztítást is, így e szobrokat egytől egyig lerombolták. Ma határainkon kívül Munkács és Székelyudvarhely leszámításával a kárpátaljai Ungon és Tiszaújlakon, az erdélyi Madéfalván, Paptamásiban és Erdőfülén, valamint a délvidéki Bácskossuthfalván van turulszobor.

Figyelemre méltó, hogy a megmaradt turulszobrok és az újjáépítendők, illetve újonnan felállítandók sehol nem vívtak ki olyan gyűlöletet, mint amilyen a budapesti XII. kerületi turul ellen támadt balliberális, főleg SZDSZ-es körökből. Több mint elgondolkodtató, valójában árulkodó, hogy az egységesülő Európában az utódállamok hivatalos képviselői sem Ukrajnában, sem Romániában nem látnak semmi kivetnivalót az ősi magyar szimbólumban, ugyanakkor a magyar fővárosban egyes liberális körök értelmetlen támadásokat intéznek ellene.

————————-

A székelyudvarhelyi millenniumi emlékoszlop felállításának összköltsége 9 millió 800 ezer forint plusz áfa. A Castrum Alapítvány köszönettel fogadja a nagylelkű felajánlásokat a nemes ügy támogatására. Ez történhet szerződéses jogviszonnyal vagy átutalással, a megjegyzés rovatban „szobortámogatás” megnevezéssel az OTP Nyrt.-nél vezetett 11712004-20334884 számú alapítványi bankszámlára. Az alapítvány a befizetésről igazolást ad, amely kedvezményre jogosít az alapítvány közhasznú minősítése miatt. A Demokrata arra kéri olvasóit, hogy aki teheti, erejéhez mérten támogassa a székelyudvarhelyi turul felállítását. Annak idején a Mansfeldszobrot is az önök adakozásából állítottuk fel.