Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Mint ismert, hazánk – Lengyelországhoz hasonlóan – a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával.

Orbán Viktor szerdán mindezt azzal indokolta, hogy

ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába.

„Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak. A jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják” – áll Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában.

A tagországoknak járó pénzekkel való zsarolás kapcsán érdekes látni, hogy egyes politikusok ma gyökeresen mást mondanak, mint néhány évvel korábban.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke közösségi oldalán hétfőn azt írta: „aki ellenzi a jogállamiság elvét, az Európa ellen beszél”. Hozzátette: erről világos álláspontot vár az EPP összes pártjától.

„Az alapvető értékek ellenzőit a továbbiakban senki sem védheti meg” – fogalmazott.

Ezzel szemben, amint arra Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke szerdán Facebook-oldalán felhívta a figyelmet, Tusk egy – a miniszter által linkelt – 2018-as cikkben még azt hangsúlyozta, hogy Lengyelország az Európai Unió költségvetéséből történő finanszírozásának a jogállamiságtól való függővé tétele kockázatos lépés és rossz irányba mutat.

„Nemcsak azért, mert nem szeretném, ha Lengyelországot megbüntetnék, hanem azért is, mert Európának nem lenne jó ezt a két rendszert összekeverni” – mondta akkor Tusk. – „Azokat a pénzeket, amelyeket a költségvetésben különféle célokra szánunk, nem szabad tisztán politikai kritériumoknak alávetni” – közölte.

Donald Tusk 2018-ban még így vélekedett…Az Európai Néppárt elnöke 2018-ban az alábbi linken olvasható cikkben…

Posted by Novák Katalin on Wednesday, November 18, 2020
Korábban írtuk