A „magyar kártya” – a román-magyar viszony depolitizálásának esélyei címmel tartott beszélgetésen Valentin Stan politológus, a Bukaresti Tudományegyetem tanára úgy vélekedett: a romániai „politikai kártyajátékban” mindig a magyarok a Fekete Péterek. A politológus Traian Basescu román államfőnek arra a kijelentésére utalt, miszerint a magyar kisebbség akadályozta meg azt, hogy az ország közigazgatási reformja a román többség akarata szerint alakuljon.

A politológus szerint az efféle szereposztáson a román többség is veszít. Hozzátette: a civilizált Európában sehol nem épült stabil építmény arra az elvre alapozva, hogy a „többség mindent visz”. „Nem lehet semmibe venni a kisebbségek akaratát csak azért, mert nekik kevesebb szavazatuk van” – jelentette ki Valentin Stan.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke azt kifogásolta, hogy a romániai parlamenti pártok mindig más-más kártyajáték szabályai szerint nyúlnak a magyar kérdéshez. Az „ügyeletes ellenzék” mindig keményebben játssza ki a magyar kártyát, mint a hatalmon lévők.

Eckstein-Kovács Péter, a román államfő kisebbségügyi tanácsadója szerint a romániai politikai pártok magyarokhoz fűződő viszonya attól függ, hogy szükség van-e a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szavazataira.

Valamennyi előadó egyetértett abban, hogy illúzió a román-magyar viszony depolitizálásában reménykedni. Eckstein emlékeztetett: szociológiai felmérések igazolják a román társadalomban szunnyadó, magyarokkal szembeni elutasítást. Álláspontja szerint a politikusoknak nem benzint, hanem vizet kellene locsolniuk a szunnyadó parázsra.

Arra kérdésre válaszolva, hogy lehet-e jobb a román-magyar államközi viszony, mint a Románián belüli román-magyar viszony, Szilágyi Zsolt úgy vélekedett: az államközi viszony nem vonatkoztatható el az erdélyi magyarság helyzetétől.

(MTI)