Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Tóth Bertalan közölte azt is, a párt belső fórumain lehetőség van a szabad véleménynyilvánításra, de az elnökség nem tűri a kibeszélést, a közösség pedig ki fogja vetni magából azt, aki ezzel szembemegy.

Az MSZP országos elnökségének döntéseit ismertetve a pártelnök elmondta, megerősítették a Párbeszéddel kötött szövetséget, céljuk, hogy a 2019-es önkormányzati választáson megtörjék a Fidesz hegemóniáját.

Hozzátette: Budapesten is az a céljuk, hogy kiszabadítsák a fővárost a Fidesz fogságából, erre pedig az egyetlen baloldali és legalkalmasabb jelölt Karácsony Gergely (Párbeszéd).

Tartjuk a szavunkat, a főpolgármester-jelölti előválasztás első fordulóját Karácsony Gergely nyerte a szocialista Horváth Csabával szemben, akkor az MSZP kötelezettséget vállalt a győztes támogatására – mondta kérdésre válaszolva, hozzátéve, személy szerint őt is meglepetésként érte, hogy a DK önálló jelöltet indít a fővárosi előválasztáson.

Tóth Bertalan beszámolt arról is, hogy javaslatára az elnökség kinevezte Tüttő Katát, az országos elnökség tagját és Kunhalmi Ágnes választmányi elnököt, hogy a főpolgármester-jelölti kampányban segítse Karácsony Gergelyt és erősítse támogatottságát.

Komjáthi Imre alelnököt a vidéki önkormányzati kampányok koordinátorává, Heringes Anita volt országgyűlési képviselőt kampányigazgatónak nevezte ki az elnökség – mondta.

Tóth Bertalan közölte, a megyei szervezetek felkérést kaptak, hogy a közös megyei listák érdekében alakítsanak ki együttműködéseket.

Ismertette az elnökség azon állásfoglalását is, miszerint a párt belső fórumai nyitottak a tagok szabad véleménynyilvánítása előtt, de az elnökség nem tűri a kibeszélést, a szervezet, a közösség egységének megbontását célzó törekvéseket. Az, aki ezzel szembemegy, azt a közösség ki fogja vetni magából – hangsúlyozta.

Arra a felvetésre, hogy indul-e etikai eljárás Szanyi Tibor ellen, aki az európai parlamenti választás óta többször is éles kritikával illette a párt vezetőit, Tóth Bertalan közölte, ez nem az elnökség kompetenciája, az országos fegyelmi ügyek tanácsa dönt erről.