Közleményükben azt írták: a Magyar Honvédség katonai helikopterekkel segíti a szárazság okozta tüzek oltását. Csütörtökön Táborfalva és Pécs környéken is bevetették az úgynevezett Bambi Bucketet.

Hirdetés

A nagy hőség miatt csütörtökön a déli órákban a táborfalvai gyakorlótéren lángra kapott az aljnövényzet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelzését követően a Magyar Honvédség Mi-17-es helikoptere a „Bambi Buckettel” bekapcsolódott a tűz terjedésének megfékezésébe.

A hosszú ideje tartó szárazság miatt az ország déli részén, a baranyai Pécs környékén is nagy területen ég a száraz növényzet. Az állampolgárok segítségére ez esetben is elindult egy honvédségi helikopter, hogy ott is bekapcsolódjon az oltási feldatokba – emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon is előfordulnak olyan vészhelyzetek – mint a mostani is -, amelyek során a nehezen megközelíthető, szabadtéri helyszíneken keletkezett tűzesetekhez nem elegendőek a földi tűzoltóegységek. A Magyar Honvédség a Mi-17-es helikopterek segítségével tudja ilyen esetekben biztosítani a légi tűzoltást, ezekre felszerelhető a Bambi Bucket elnevezésű eszköz.

Ezt a több ezer liter víz szállítására alkalmas berendezést a helikopter aljához rögzítik, és tűzoltójárműből vagy közeli víztározókból, tavakból töltik fel. Ennek köszönhetően a repülőeszköz jelentős mennyiségű vízzel, nagy területen képes eloltani a keletkezett tüzet – ismertette a HM.

Már több mint 600 hektáron ég az aljnövényzet Táborfalva térségében

Drónos felderítés alapján már több mint 600 hektáron ég az aljnövényzet Táborfalva térségében, Tatárszentgyörgy és Örkény között – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtök este az MTI-vel.

Csámpai Attila azt mondta, hogy nagy erőkkel oltják a tüzet. A terület egy részén a fák koronája is ég. Ez Magyarországon ritka – emelte ki a szóvivő.

Megjegyezte, hogy lakóházat nem érintett a tűz.

A lángokat csaknem száz tűzoltó próbálja megfékezni több mint húsz autóval. A munkálatokban a honvédség is részt vesz. Civilek szintén segítenek az oltásban, sok erőgép dolgozik a helyszínen – közölte Csámpai Attila.

Korábban írtuk