Tuzson Bence az uniós tagországok igazságügyi minisztereinek tanácskozása szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: Brüsszel nyomást helyez Magyarországra, a migráció kérdésében ugyanis olyan mértékű büntetést kapott, amit még soha nem róttak ki szinte egyetlen európai uniós tagállamra sem. Még sosem volt példa arra, hogy egy ország a migráció kérdése miatt 80 milliárd forintnak megfelelő bírságot kapjon. Ez teljesen elfogadhatatlan, vállalhatatlan, és szembe megy a magyar alkotmányos szabályokkal is. Noha az ítélet ellen nincsen helye fellebbezésnek, Magyarországnak erre feltétlenül választ kell majd adnia – közölte.

„A migráció nem a pénzről szól, hanem a jövőnkről, a gyerekeink jövőjéről” – fogalmazott a tárcavezető, majd hozzátette: abban a kérdésben tehát, hogy migránsokat beengednek-e Magyarországra, hogy a Soros-terv szerint feltöltenék migránsokkal Európának ezt a részét, „nem engedünk, bármilyen kényszer van rá” – húzta alá.

„Még, ha egy Soros által vezérelt bíróság ilyen döntést is hoz, akkor sem fogunk ebben a kérdésben engedni” – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Hirdetés

A luxembourgi tanácsülés témáit sorolva az igazságügyi miniszter közölte: a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel kapcsolatban Magyarország nemrég olyan szabályozást fogadott el, amivel megszüntette az elévülési időt.

Az európai uniós javaslattal kapcsolatban, hogy növekedjen az elévülési idő ezekkel a bűncselekmények esetében, még nincs konszenzus a tagállamok között. Noha vannak olyan országok, melyek nem akarják emelni az elévülési időt, Magyarországnak nagyon határozott álláspontja van ebben a kérdésben. Az, hogy minden gyermekekkel kapcsolatos szexuális bűncselekmény esetében Magyarország eltörölte az elévülési időt, „unikális Európában” – emelte ki.

Az úgynevezett szülői jogállás kérdésében folytatott tanácsi vitával kapcsolatban az igazságügyi miniszter azt mondta, a tagállamok asztalára került javaslat veszélye az, hogy „fel akarja oldani a család fogalmát”. Mindenkit, aki valamilyen formában elismert családon belül él az unióban, azt szülőként kellene elismeri az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan – jelentette ki.

„A harcot folytatjuk. Nem lehet az, hogy a magyar alkotmánnyal szemben bármilyen más családot el tudjunk képzelni, mint az anyát, az apát és a gyermeket” – szögezte le Tuzson Bence.

Korábban írtuk