Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szóvivője úgy vett fel fizetést a BKV-tól, hogy a közlekedési vállalatnál nem is ismerték. Az Index értesülése szerint Horváth Éva a napokban 800 ezer forint prémiumot is kapott, így két és fél éves BKV-s pályafutása alatt összesen 10 millió forinttal gazdagodhatott. Az újabb botrány ellenére a fővárosi MSZP kitart Hagyó mellett.

Több millió közpénzt kapott a BKV-tól Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes szóvivője. Horváth Éva 2007 óta a közlekedési vállalat alkalmazottja, miközben a BKV-t felügyelő Hagyó ügyeit is intézte. Horváth az Index információi szerint pályafutása alatt összesen 10 milliós forintot kapott a BKV-tól, azonban nem sokat járt arrafelé.

"Horváth Évát munkatársként nem láttam a BKV-nál. Egyébként el kell mondanom, hogy Horváth Évával Regőczi Miklós korábbi értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettes kötött szerződést 2007 elején. Tehát ez is a múlt öröksége, az egyik olyan eleme a múltnak amit igyekszünk felszámolni" – fogalmazott Székelyné Pásztor Erzsébet a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója.

Horváth szerint nem kapott 10 milliót, csak kevesebbet. Hozzátette: egy Kocsissal kötött megállapodás alapján maradhatott meg az igazgatóváltás után a 2007-ben létrejött munkaviszonya. A vezérigazgató azonban erre nem emlékszik, és szerinte a végkielégítési botrányokhoz sincs köze. A Deloitte jelentés ellenére továbbra is állítja: nem tudott a volt humánpolitikai igazgató 100 milliós lelépési díjáról sem.

„Úgy gondolom, hogy az én felelősségem az zéró. Igen nagy varázslónak kell, ahhoz lenni, hogy kimutasson valaki felelősséget az én oldalamon” – fogalmazott Kocsis.

Steiner Pál, a fővárosi szocialista frakció vezetője a keddi ötpárti egyeztetés után azt mondta: továbbra is bíznak Hagyó Miklósban, a BKV ellenőrzését sem akarják elvenni tőle, holott a tárgyalás előtt még arról tett említést, hogy Ikvai-Szabó Imre liberális főpolgármester-helyettesre bíznák a felügyeletet.

Demszky felrúgná az egyezséget

A végkielégítési botrány kirobbanása után két hónappal már Demszky Gábor is változtatna. A liberális városvezető felrúgná a 2006-os MSZP-SZDSZ koalíció egyezségét és új irányítási és ellenőrzési rendszert vezetne be a fővárosi cégeknél, ami Hagyó posztját is érintené. Emellett javaslatot tett a BKV igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak visszahívásáról, ám a pártok nem támogatták.

„Ezekről a végkielégítésekről én is akkor hallottam először, amikor önök erről tudósítottak, és mióta ezek a vizsgálatok vannak a BKV-nál egyre inkább képbe kerülök” – fogalmazott Demszky. Hozzátette: az ő felelőssége nem több, mint egy általános politikai felelősség.

Tarlós: Ez elképzelhetetlen

Tarlós István a Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője elképzelhetetlennek tartja, hogy Hagyó Miklós nem tudott semmit arról, hogy a felügyelete alá tartozó cégtől milliárdok vándoroltak ki tisztázatlan körülmények között. Szerinte a komplett fővárosi MSZP belebukott ezen ügyek sorozatába.

A BKV végül rendes felmondással megszüntette Hagyó szóvivőjének, Horváth Évának a munkaviszonyát. A végkielégítési botrány miatt indított vizsgálat augusztus végén zárulhat le.

(hírTV)