SZDSZ, MDF, Jobbik – a Magyar Nemzetben megjelent elemzés szerint ilyen ívet írt le Somogyi Zoltán politikai helyezkedése. A Political Capital vagyis a baloldalhoz ezer szállal köthető tanácsadó cég vezetője már a kétezres évek elején aktívan dolgozott többek között a szabaddemokratáknak – ismerteti a hirado.hu.

Hirdetés

Több mint 430 millió forint kormányzati megbízást kaptak 2006 és 2010 között

A cégadatok szerint a teljes Political Capital-csoport csak 2006 és 2010 között több mint 430 millió forint kormányzati megbízást kapott. Ebből nagyjából 190 millió forint értékű megbízás a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) – a mai Alkotmányvédelmi Hivataltól – érkezett a Gyurcsány-korszakban hozzájuk.

A Magyar Nemzet szerint olyan javaslatokat tettek a titkosszolgálatoknak, amelyek – megvalósulásuk esetén – részben éppen a „titkos” jelzőt tették volna zárójelbe. Így például Somogyi Zoltánék szerették volna elérni, hogy az NBH munkatársai rendszeresen publikáljanak a Népszabadságban, a HVG-ben, a Magyar Narancsban és a Figyelőben.

Az MDF-nek is adtak kampánytanácsokat 2010 környékén; a párt végül be sem jutott a parlamentbe, majd később meg is szűnt. Somogyi Zoltán a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert is aktívan segítette a tavalyi választási kampányban.

Somogyi Zoltán néhány hónapja ismét aktivizálta magát. Sajtóhírek szerint a Jobbik háza táján tűnt fel.

Néhány hete egy televíziós műsorban szembesítették azzal a hírrel, hogy a Jobbik mellett a budapesti amerikai nagykövetségnek is dolgoznak. Mint kiderült, egy Somogyi Zoltánhoz köthető cég áll a mögött a háborúpárti óriásplakát-kampány mögött, amelyet az amerikai diplomáciai képviselet támogatott.

A közmédia hírportálja azt írja, Somogyi Zoltán tehát a Jobbikkal és az amerikai nagykövetséggel is kapcsolatban van. Így elemzők szerint érdekes egybeesés, hogy a korábban többször is súlyos antiszemita kijelentéseket megfogalmazó Jobbik-elnök, Gyöngyösi Márton húsvétkor egy zsidó vacsorán vett részt David Pressman amerikai nagykövet meghívására.

Pankotai Lilivel egyeztetett

Bohár Dániel, a Megafon munkatársa videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy Somogyi Zoltán az a baloldali háttérember, akinek az ügynöksége intézi a balosoknak azt a háborúpárti plakátkampányt, amit az amerikai demokraták finanszíroznak, és amit minden dollárbalos politikus rendre posztol is a saját oldalára – hangzott el az M1 Híradójában.

Legutóbb pedig az derült ki, hogy Somogyi Zoltán a diáktüntetések egyik hangadójával, Pankotai Lilivel és társaival egyeztetett. Sőt, Pankotai Lili néhány hete a Soros-egyetemen tartott előadást, többek között a Bajnai-kormány külügyminiszterével, és Bodnár Zoltánnal, Gyurcsány Ferenc árnyékminiszterével közösen.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk