Fotó: MTI/Illyés Tibor, szerk.
Hirdetés

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a főváros működőképességének fenntartása kiemelt nemzetgazdasági érdek, a válság idején pedig érdemes újragondolni, kik tudnak legalább átmenetileg nagyobb mértékben részt venni a közteherviselésben.

A városvezetés által kilátásba helyezett „ipa+ koncepció” egyfajta válságkezelő hozzájárulás azoknak a szektoroknak, amelyeket kevésbé viselt meg a járvány, mint más iparágakat, vagy az „életéért küzdő” fővárosi önkormányzatot.

Kiemelte, számításaik szerint Budapest arányaiban háromszor több adóbevételtől esik el a járvány miatt, mint a központi költségvetés. A főváros bevételeinek 70 százaléka származik az iparűzési adóból, amely idén várhatóan csak 139 milliárd forint lesz a tavalyi 165 milliárd forint után – tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte, a főváros 300 milliárd forintos idei működési költségvetésében összesen 69 milliárd forintos lyuk van, a városvezetésben pedig arra számítanak, hogy 2022-2023-ban érhetnek véget a koronavírus-járvány miatti „szűk esztendők”.

Korábban írtuk

A főpolgármester szólt arról is, a következő időszakban megpróbálják újratárgyalni a kormánnyal a fővárost érintő „központi elvonásokat” is.

A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője, Láng Zsolt korábban a Demokratának elmondta: Tarlós István jelentős pénzállománnyal, működési hiány nélkül adta át a városvezetést tavaly októberben. Ebből a pénzből még mindig van 135 milliárd forint állampapírban, valamint van 27 milliárd forint készpénz is, és a jelen ciklusban nincs hitel-visszafizetési kötelezettsége a fővárosnak…