Új adórendszerrel indul 2011. Január elsejétől egykulcsos, 16 százalékos a személyi jövedelemadó, amelyet nem csupán a bérjövedelmekre, de a tőkejövedelmekre is alkalmazni kell. Vagyis az osztalék, a kamat, de az árfolyamnyereség után is a korábbinál kevesebb, 16 százalék a közteher.

Az újévvel emelkedik a minimálbér, amelynek összege havi 78 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 94 ezer forintra nő. 2011-ben a munkáltatók és munkavállalók megállapodása szerint 4 és 6 százalék közötti az ajánlott béremelés mértéke. A közszférában dolgozók ugyanakkor erre nem számíthatnak, de azoknak kompenzáció jár, akiknek nettó bére az új adórendszerrel csökkenne. Ez leginkább a gyermektelen alkalmazottakat érintheti, a családi kedvezmény bevezetésével ugyanis a gyermekesek többet vihetnek haza. Egy és két gyermeknél havonta 10-10 ezer forinttal csökkenhet a befizetett adó, 3 és több gyermeknél viszont havi 33 ezer forinttal kell kevesebbet utalni a büdzsébe. Az adójóváírás ugyanakkor csökken, legfeljebb havi 12 100 forintot lehet igénybe venni, 330 ezer forintos havi fizetés felett pedig nem jár adójóváírás.

Januártól ismét 3 év a gyes a korábbi 2 helyett, dolgozni mellette viszont csak részmunkaidőben lehet. Elsejétől él az a szabály is, hogy a nők 40 év munkaviszony után mehetnek nyugdíjba, mivel ebbe az időbe a gyermeknevelés is beszámítható, a 3-4 gyermekes anyák már 32 év után nyugdíjasok lehetnek. Az öregkori járandóság egyébként januárban 3,8 százalékkal, vagyis infláció felett emelkedik.

(Forrás: hirtv.hu)