Az államtitkár beszámolója szerint a támogatási koncepció három pillére: a zöldáram termelés bázisára, a zöldhő bónusz a hasznos hőtermelés ösztönzésére, valamint a megújuló és alternatív energiatermelés társadalmi és nemzetgazdasági előnyeinek elismerése az átvételi árban. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint Bencsik János a konferencián elmondta, hogy az új támogatási rendszer, a METÁR bevezetésével hangsúlyosabbá válik a hasznos hőtermelés ösztönzése, éppen a kombinált hő- és villamosenergia támogatással.

Az új rendszer technológia-típusonként, méretkategóriánként differenciált átvételi árat kíván bevezetni. A szabályozás szigorú fenntarthatósági feltételeket szab az erdészeti biomasszára. Energiaforrás típusonként maximálja a mérethatárt és előírja a hatékonysági minimumot is. Ugyanakkor térségenként kvótát vezet be a biomassza termelésre.

A támogatás futamideje a tervek szerint egységesen 15 év lesz.

Az államtitkár a konferencián elmondta azt is, hogy a METÁR koncepcióját várhatóan október végén, november elején tárgyalhatja a kormány. Ezt követően a szabályozási koncepciót előzetes jóváhagyásra megküldik az Európai Bizottságnak. Ezután fejeződhet be az új szabályozás megalkotása, aminek része hét jogszabály elkészítése illetve módosítása. Bencsik János közlése szerint a METÁR várhatóan 2012. július elsején léphet hatályba.

(MTI)