A magyar államfő a Kirgiz Köztársaság elnökével, Roza Otunbajevával folytatott hétfői megbeszélése utáni sajtótájékoztatón méltatta a kirgiz államfő szerepét országa demokratizálódásának folyamatában.

A két köztársasági elnök találkozója alkalmával több kormányközi beruházásvédelmi megállapodást parafáltak, továbbá a felek katonai, illetve sport- és mezőgazdasági együttműködési megállapodást is kötöttek.

Schmitt Pál szerint Magyarország, az Európai Unióhoz hasonlóan, igyekszik valamennyi közép-ázsiai országgal jó kapcsolatot ápolni. Mint mondta, Magyarország fontos politikai, gazdasági és kereskedelmi partnerként tekint Kirgizisztánra, és büszke azokra a kulturális gyökerekre, amelyek összekötik a két országot.

A magyar államfő gratulált kirgiz kollégájának a demokratizálódási folyamatban vállalt szerepéért.

Beszélt arról is, hogy Budapest további együttműködésre is lehetőségeket lát Biskekkel, így például a két ország közösen segíti egymást, hogy elnyerhessék az ideiglenes biztonsági tanácsi tagságot.

Roza Otunbajeva a két ország hagyományai és kultúrái hasonlóságáról szólt, és kiemelte, hogy Kirgizisztán sokat szeretne tanulni Magyarország elmúlt két évtizedben gyűjtött tapasztalataiból, hiszen országa – mint mondta, a közép-ázsiai régióból egyedüliként – továbbra is a parlamentáris demokrácia keretei között, a civil társadalom erősítésével képzeli el jövőjét.

A kirgiz államfő aláhúzta továbbá, hogy útjára több üzletember is elkísérte, akik például a balatoni turisztikai lehetőségekről is tájékozódnak, a két ország vitorlásszövetségei pedig együttműködési megállapodást kötnek. Kirgizisztán emellett továbbra is számít a magyar határőrök szakmai tanácsaira, illetve igyekszik minél többet tanulni a magyar mezőgazdaság eredményeiből is – fűzte hozzá.

Roza Otunbajeva a nap folyamán találkozik Kövér László házelnökkel és megtekinti a Terror Háza Múzeum kiállítását, keddi hazautazása előtt pedig felkeresi a balatonalmádi kikötőt.

(MTI)