A mozgalom július 28-án, 17 órakor alakul meg a Csepeli Munkásotthonban, a meghívót pedig a szervezők nevében Horváth Gyula, a csepeli önkormányzat MSZP-s alpolgármestere, fővárosi képviselője írta alá. A Népszava beszámolója szerint a meghívóban még csak mozgalomként jellemzett kezdeményezés valójában egy új balliberális párt lesz, Csepel MSZP-s alpolgármestere mellett olyan nevekkel, mint Bőhm András, Lakos Imre vagy éppen Geberle Erzsébet volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő. „Jó ötlet volt Csepelen kezdeményezni ezt az új pártot, szükség is volna a megújulásra, de szkeptikus vagyok a sikerében” – mondta el a Csepel.info MSZP-s informátora.

Az új mozgalom meghívója szerint a jelenlegi politikai helyzetnek két meghatározó jellemzője van: a jobboldal felelőtlen ígérgetései és a társadalom kettéosztására irányuló demagógiája következtében megerősödött a FIDESZ, a szervezett utcai rendbontásokkal és a rasszizmus felszításával feltört a Jobbik. Másrészt a baloldali pártok a gyakorlatban hűtlenek lettek a szociáldemokrata elvekhez, politikai életüket egyre inkább a személyes haszonszerzést szolgáló érdekkapcsolatok jellemezték. Ennek következtében az MSZP társadalmi hitele és befolyása minimálisra csökkent, az SZDSZ pedig eltűnt – hangsúlyozzák a szervezők.

A mozgalom létrehozói szerint ilyen körülmények között új politikai alternatívára van szükség: „ÚJ PÓLUS kell a hazai politikában, ami megújulást hoz úgy, hogy megőrzi az értékeket, a demokratikus fejlődés eredményeit és határozott szakszerű munkával, dinamikus fejlődést biztosít. Csepel az egyik legjobb adottságokkal rendelkező kerülete Budapestnek, ezt az esélyt kell megragadni az itt élők gyarapodása érdekében.”

A mozgalom alapítói mindazon erők összefogását keresik, „amelyek számára fontosak a társadalmi szolidaritás és igazságosság baloldali értékei, és amelyek számára a jelenlegi politikai szervezetekben nincs lehetőség a kibontakozásra, megmutatkozásra.”

A Népszava értesülései szerint még nem dőlt el, indítanak-e főpolgármester-jelöltet. Pedig az alapítók között felsorakozott Lakos Imre már tavaly ősszel kifejtette: elő kellene állnia egy független, megkérdőjelezhetetlen hitelű városmenedzsernek, aki mögé föl tud sorakozni az MSZP, az SZDSZ, az MDF, továbbá a civilek és egyesületek. Úgy fogalmazott: keresni kell „Budapest Obamáját”, keresni kell a Fidesszel versenyképes irányt.

A Csepel.info egy MSZP-s forrása korábban többször utalt rá: ami a párt szavazóira országos szinten jellemző volt, Csepelen kiemelten jelentkezett. 2010 tavaszán szinte eltűnt az a hatalmas és komoly gyökerekkel rendelkező balliberális szavazóréteg, melynek köszönhetően még 2006-ban is nagyobb volt a csepeli MSZP támogatása, mint a szintén hagyományosan erős angyalföldi pártszervezeté. Mint ismert, 2010-ben a XIII. kerületben az országban egyedüliként tartották meg az MSZP-s képviselő-jelöltek mandátumukat, míg Csepelen csúfosan buktak a korábban 50%-nál is magasabb eredménnyel első fordulóban nyertes politikusok.

– Jó ötlet volt Csepelen kezdeményezni ezt az új pártot, szükség is volna a megújulásra, de szkeptikus vagyok a sikerében. Egyrészt, az a szociáldemokrata felfogás, melyet még Kéthly Anna képviselt, nyom nélkül kihalt. Ami megmaradt, az a kommunista párttal egyesült szocdemek öröksége, ami abszolút egységre törekvő, bárki is az aktuális pártvezető. Az MSZP mindemellett sokáig mégis a legdemokratikusabb pártszervezet volt, köszönhetően annak, hogy a különböző párton belüli csoportosulások, platformok, tagozatok lehetőséget adtak a különvélemények ütköztetésére. Ez Gyurcsány idején alaposan elcsökevényesedett, azóta a pénz és a hatalom dönt el mindent – állítja a forrás.

– Horváth Gyulát ismerem, ő volt az egyetlen, aki Szenteczky János jelenlegi MSZP-s polgármester-jelöltnek az ellenfele volt. Akik ismerik Szenteczkyt és nem a tenyeréből esznek, azok rá is szavaztak. A kettős gyilkosság vagy ami a rendőrkapitány lakásmutyijáról kiszivárgott azt mutatják, hogy a csepeli MSZP kriminalizálódott. Ami most van az tarthatatlan, de szerintem a párton belül sokan most is csak kivárnak majd. Ők inkább a választások után szednék szét a mostani pártvezetést, amikor már a Szenteczky által vezetett vagyonkezelő cég és környéke nem lesz pártfoglalkoztató intézet. Tehát sokan fognak ismét a Gyulának szurkolni, de a vállveregetés egy igazi választási alternatívához még kevés lesz, ahhoz ennél több kell – hangsúlyozta a lap forrása.

(Csepel.info)