Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber, archív
Hirdetés

A szóvivő elmondta, az Európai Bizottság erre vonatkozóan már megkezdte az előzetes tárgyalásokat az érintett nemzeti kormányokkal. A bizottság új biztosjelölteket fog kérni Budapesttől és Bukaresttől egyaránt – mondta.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke a nap folyamán hivatalos levélben tájékoztatta az Európai Bizottság megválasztott elnökét az EP jogi bizottságának a két biztosjelöltre vonatkozó határozatáról – közölte az Európai Parlament.

Az uniós parlament szakbizottsága hétfői ülésén fenntartotta a múlt héten megfogalmazott álláspontját, hogy összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. A JURI múlt csütörtökön hallgatta meg Trócsányi Lászlót, majd titkos szavazással állapította meg az összeférhetetlenséget.

Az EP jogi bizottsága a román biztosjelöltet is leszavazta. Rovana Plumbot Ursula von der Layen a közlekedési portfólióra javasolta.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a parlamenti meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet.