Az első napirendi pontban arról határoztak a képviselők, hogy a Csepeli Munkásotthon Alapítvány alapítói jogát átveszi az önkormányzat. Így átláthatóvá válik a Munkásotthon gazdálkodása, és ezzel elhárul az akadály az önkormányzati támogatások elől is. Az alapítvány céljai az önkormányzati kezelésben sem változnak, ezért marad az eredeti meghatározás: „a kerület, tágabb értelemben a főváros és agglomerációja dolgozói és gyermekeik kulturális igényeinek kielégítésére, művészeti együttese, tartós közösségek támogatására, szakmai-, nyelvi- és egyéb oktatás elősegítésére, klubfoglalkozások biztosítására jön létre. Ennek érdekében működtet könyvtárat, színházat, szakköröket, klubokat és tanfolyamokat”. A Csepel.info úgy tudja, hogy a határozatot a Fidesz, az LMP és a Jobbik képviselői támogatták, csak az MSZP képviselői tartózkodtak.

A „Csepel 300” ünnepi rendezvénysorozatról már egyhangúlag döntöttek a képviselők. Ennek jegyében a Csepel újjászületését lehetővé tevő 1712-es úrbéri szerződés évfordulóján különböző programok, rendezvények lesznek a kerületben. Az évforduló méltóságteljes megünneplésére Németh Szilárd csepeli polgármester felhívást tesz közzé, melyben „hívja és várja a gyermekeket, felnőtteket, fiatalokat és időseket, a családokat, az egyházi és civil szervezeteket, intézményeket, akik számára az ünnepi év eseményei közös örömöt és erőt adhatnak lelkileg és szellemileg egyaránt”. Már idén ősszel lesznek felvezető programok: Csepel megünnepli a „Tájegységek Napját”, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját, de lesz Márton napi rendezvény és Betlehem-állítás, valamint Adventi vásár a Szent Imre téren.

Új csepeli címerről és zászlóról, valamint a testület által adományozható kitüntetésekről is döntés született.

A címertervekre korábban bárki, még az interneten is szavazhatott. A legnagyobb tetszést, 69,52%-os támogatást az a terv nyerte el, amely zöld mezőn, kék ég előtt ágaskodó fehér paripát ábrázol, utalva a település és a sziget névadójára, Csepelre, Árpád vezér főlovászára. A magyarság szent állata, a fehér ló a fejedelmi házat is megjeleníti. Ugyancsak az Árpád-házra utal a címer feletti lovagi sisakon álló korona, amely III. Béla királyi fejékét idézi. Mint közismert, Csepel a középkorban királyi vadaskert volt, számos nagy vadászat színhelye, melyek közül az egyik leghíresebb III. Béla király és Barbarossa (Rőtszakállú) Frigyes császár közös vadászata volt. A címerben megmaradtak Csepel hagyományos, kék-vörös színei is. A javaslatokat egyetlen ellenszavazattal, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatásával, MSZP-LMP-s tartózkodással fogadták el.

2011. július 19. napjától a Csepelen adható kitüntetések és díjak a következők lesznek: „Csepel díszpolgára”, „Csepel örökség” kitüntetések, Csepel Szolgálatáért” díj. Mindhárom esetben a képviselő-testület dönt.

(Csepel.info)