Az elsősorban a játékosok védelemére és a hazai szerencsejáték kultúra fejlesztésére specializálódott alapítvány edukációs és ismeretterjesztő tevékenysége révén a piac tisztulásához, valamint – tanulmányai és rendezvényei révén – a szerencsejáték ipar nem túl kedvező társadalmi megítélésének megváltoztatásához is hozzá szeretne járulni. Javaslatuk szerint egy, a szerencsejátékot érintő törvényben rögzített mértékű játékosalap segítené a szerencsejáték-függőséghez kapcsolódó prevenciós tevékenységet.

Hosszú előkészítő munka után 2011 nyarán megalakult az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért, amely küldetésének tekinti, hogy a szerencsejáték-függőség témájában aktuális tanulmányok készüljenek Magyarországon, és nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve sikeres prevenciós és felvilágosító programokat dolgozzanak ki, amelyek segítenek abban, hogy a játék öröme valóban élmény lehessen.

Habár a probléma rendkívül összetett, az alapítvány célja, hogy a téma valamennyi aspektusában bővítse a meglévő ismeretanyagot. A megelőzés érdekében és a magyarországi súlyos helyzetre való tekintettel felkérték a téma méltán elismert szaktekintélyét, dr. Funk Sándor pszichiátert és addiktológust, hogy kutatásai és kezelési tapasztalatai alapján készítsen tanulmányt a szenvedélybetegek szerencsejáték-függőségéről. A törvényalkotók számára is bizonyára hasznos szakmai tanulmány többek között kitér az állami szabályozás hátterére, valamint a prevenció, a kezelés és a rehabilitáció működési perspektíváira is. Az alapítvány több szakértőt is felkér a kérdéskör tanulmányozására, valamint nemzetközi konferenciát szervez (2011. szeptember 22., Budapest), ahol a szerencsejáték szakma hazai és külföldi meghívottjai közösen megvitathatják az európai gyakorlatokat, a szenvedélybetegség megelőzésének alternatíváit, a pénznyerő automaták ellenőrzésének európai standardjait, valamint a jogi szabályozás lehetséges megoldásait.

Az alapítvány az 1991-es, mára sokak által korszerűtlennek ítélt és jogosan kritizált törvény átalakításában látja a megoldást: az átlátható, szigorúan ellenőrzött és a játékosokat védő szabályozásban hisz. A szervezet elsősorban abban elhivatott, hogy jelentős részt vállaljon a hazai játékkultúra fejlesztésében. Az előkészületek során ezért számos olyan külföldi modellt is vizsgáltak, amelyekben az ellenőrzés szigorítása és az átláthatóság megteremtése mellett tudták növelni az állami adóbevételeket úgy, hogy közben a szerencsejátékot kulturált szórakozási formává tették.

Ottományi Anna, az alapítvány elnöke elmondta: „A legégetőbb probléma a szenvedélybetegség kialakulásának megelőzése. A megoldást egy olyan játékosalap létrehozásában látjuk, amely elsősorban a szerencsejáték-függőséghez kapcsolódó prevenciós munkát szolgálja. Ennek mértéke a pénznyerő automaták üzemeltetői nyereségének bizonyos, törvényben rögzített százaléka lenne. Úgy érezzük, hogy sürgősen fel kell hívnunk a közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a szerencsejáték iparnak olyan negatív hatásai is vannak, amelyek súlyos és hosszú távú következményeket hordoznak a társadalom egésze számára.”

Az összefogást határozottan sürgető vezető úgy véli, hogy a jelenlegi törvénymódosításról szóló polémia segíti az alapítvány kitűzött céljait, és reményei szerint a döntéshozóknak is segítségére lesznek a szervezet gondozásában megjelenő tanulmányok, események és a szakmai segítséget nyújtó partnerek.

„Magyarországon komoly problémák vannak a pénznyerő automaták területén, hiszen a felszabadult és tiszta játék mellett az utóbbi húsz évben a feketegazdaság és a manipuláció is teret nyert” – hívja fel a figyelmet az elnök.