Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a javaslatuk szerint ettől a felső határtól csak kivételes esetben lehetne eltérni. Akkor például, ha az adott földterület a környék „legnagyobb munkaadója”, ha a saját állatok takarmányozásához szükség van ekkora területre, vagy vetőmag-előállítással foglalkoznak a tulajdonosok.

Hirdetés

Hozzátette: ma az agrártámogatásokat az ágazat legtehetősebb egytizede kapja meg, azon „agyontámogatott” elit, amely a legkevésbé szorul rá a jutatásra, és ez a kör szerezte meg az elmúlt tíz évben kiosztott 300 ezer hektárnyi állami föld zömét is.

Arról beszélt: céljuk az, hogy az ellenzéki egyeztetést követően szeptemberre benyújtott parlamenti indítvány legyen a témában. Kijelentette, teljesen törvényesen, az európai normákat betartva visszaszerzik „bitorlóiktól” ezeket a földeket és a helyben élő magyar gazdáknak juttatják.

Hangsúlyozta: a jelenlegi rendszer társadalmi, környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági szempontból is igazságtalan és fenntarthatatlan.

Korábban írtuk

Nemzeti érdek az, hogy a lehető legtöbb ember meg tudjon élni a termőföldből és az onnan származó javak feldolgozásából – fogalmazott Magyar Zoltán.