Fotó: Facebook (képernyőfotó)
Hirdetés

Fodor Gábor pártja ismét a vidékre emelte fényes tekintetét. Legújabb javaslatukban már új, közösen megalkotandó földtörvényt szorgalmaznak.

„Az Európai Bíróság május 21-i ítélete szerint a magyarországi földtörvény sérti a tőke szabad áramlásának elvét, illetve a tulajdonhoz való jogot, ezért a Liberálisok szerint a törvény azonnali hatályon kívül helyezésére, valamint egy pártok feletti szakmai konszenzussal létrehozott új földtörvény megalkotására van szükség” – írja Chladek Tibor.

A Magyar Liberális Párt álláspontja szerint mára egyértelművé vált, hogy a termőföld hazai tulajdonban tartásának hangzatos jelszava egy uniós tagállam esetében értelmetlen, tartalmatlan és az európai integrációs folyamatokra is káros célt takar, mindemellett pedig a magyarországi mezőgazdaság fejlődését, a vidék felemelésének ügyét sem szolgálja. Chladekék szerint jól látható, hogy az új földtörvény révén a kormány valójában annak a feltételeit teremtette meg, hogy a magyar termőföld kormánypárti politikusok és kormányközeli oligarchák meggazdagodásának szolgálatába álljon, és ezáltal az Orbán-kormány nagybirtokpárti földpolitikája révén újra feudális birtok- és társadalmi viszonyokat teremtsen Magyarországon.

A Magyar Liberális Párt véleménye szerint

„az egyetlen ésszerű és elfogadható lépés a törvény azonnali hatályon kívül helyezése. A jelenlegi földtörvény helyett olyan új, konszenzusos törvény megalkotása szükséges az ellenzéki pártok, szakmai és civil szervezetek, valamint a magyarországi agrárértelmiség bevonásával, amely nem megy szembe az EU alapelveivel és a kormányközeli üzleti körök helyett a teljes társadalom érdekét szolgálja.”