Németh Szilárd elmondta, ebből a típusból már nyolc harckocsi érkezett Tatára, és a megrendelt további négyet tavaszra várják.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára (j) az újonnan érkezett Leopard 2A4HU típusú harckocsik és az új hangárok átadásán a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2020. október 29-én.
Hirdetés

A 12 harcjármű elsődlegesen a legénység kiképzését szolgálja, hiszen kezelésük jóval bonyolultabb az eddig használt T-72-eseknél – fűzte hozzá.

Az államtitkár elmondta: 2023-tól a legkorszerűbb, 2A7+ típusú páncélosokat használhatják majd a katonák, ebből 44-et állítanak rendszerbe a fegyvernem fejlesztése jegyében.

Hangsúlyozta, hogy 2016-tól engedte meg a magyar gazdaság állapota, hogy megfogalmazhassák a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amelynek részeként a tatai dandárt a legmodernebb eszközökkel szerelik fel.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés

A program hármas célkitűzést fogalmazott meg, a katonák magas szintű kiképzését, a legújabb technikák bevezetését, és mindehhez a megfelelő infrastruktúra kiépítését – közölte Németh Szilárd.

Az új hangárok építésével és a Leopard harckocsik beszerzésével lehetőség nyílik a megfelelő tudás elsajátítására, így valósulhat meg a hármas cél – tette hozzá.

Németh Szilárd megköszönte a honvédeknek, hogy nemcsak a lehetséges harchelyzetekben, hanem a mai, pandémiás időkben is helytállnak. Mint mondta, a koronavírus elleni küzdelem első szakaszát a katonák példamutató közreműködésével sikerült megnyerni.