Turai István: Keller idejében megtorpant a fejlődés

Tavaly októberben feloszlatta magát Törökbálint képviselő-testülete. A döntésre azért került sor, mert Keller László szocialista polgármester nem tudott együttműködni a képviselők többségével, s az ellentétek a mindennapos munkát is akadályozták. A másfél héttel ezelőtt tartott időközi választást a Fidesz által is támogatott Turai István korábbi polgármester nyerte, magabiztosan legyőzve Kellert.

– Visszakapta a székét, hiszen 2006-ig ön volt Törökbálint első embere, s most megint polgármester lett…

– Valóban, 1998-tól 2006-ig én irányítottam a települést, azt megelőzően pedig nyolc esztendőn keresztül voltam képviselő. Úgyhogy egyáltalán nem ismeretlen számomra az itt folyó munka, ismerem az önkormányzat működését, és a Törökbálinton élők is ismerhetnek engem.

– Összesen tehát három alkalommal nyert a polgármesteri címért folyó küzdelemben, 2006-ban viszont, amikor az MSZP mélyponton volt, legyőzte önt a szocialista kihívója, Keller László. Mi történt?

– A baleset oka sajnos nem volt egyedi: a jobboldal nem tudott megegyezni a jelöltállítás során. A Fidesz-KDNP is indított polgármesterjelöltet és képviselőjelölteket, miközben az sem volt titok, hogy a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület, amelynek alapító tagja vagyok, s amelynek színeiben elindultam a választáson, szintén konzervatív értékrendet valló szervezet. Tárgyaltunk a Fidesszel, örültem volna, ha megegyezünk, de sajnos nem vezettek eredményre a megbeszélések. Végül elharmadoltuk a szavazatokat, pontosabban Keller László több mint 1800 szavazatot kapott, én 45-tel kevesebbet, míg a fideszes induló közel 1400 voksot gyűjtött be.

– Bosszantó lehetett 45 szavazattal kikapni…

– Én úgy fogtam fel, hogy az élet néha visszaveszi azt, amit korábban adott. Első megválasztásom alkalmával, 1998-ban ugyanis 39 vokssal győztem. Persze nem éltem meg jól, hogy veszítettem, de nem akartam újraszámoltatást, botrányt, hanem azon a véleményen voltam, hogy minél hamarabb el kell kezdeni az érdemi munkát. Már csak azért is, mert miközben Keller László személyében szocialista polgármestere lett Törökbálintnak, a konzervatív pártok, szervezetek képviselői többségben voltak a testületben.

– Most, az időközi választás előtt könnyen megegyeztek a Fidesszel?

– Ezúttal sokkal gördülékenyebbek voltak a megbeszélések, minden bizonnyal azért, mert a konzervatív képviselők közül mindenki azt érezte, változásra van szükség az önkormányzati munkában. Nyilvánvalóvá vált a hónapok folyamán, hogy nem mennek rendben a dolgok: megváltozott a testületi ülések stílusa, hangulata, megromlott a polgármester és a képviselők közötti kommunikáció, a képviselők sok esetben alapvető információkhoz sem jutottak hozzá, és még sorolhatnám. Jellemző példa, hogy míg korábban évente 10-12 testületi ülés volt, addig Keller László idején, bő egy év alatt, 32 alkalommal ültek össze a képviselők. Nem azért, mert több volt a feladat, hanem mert ha olyan döntés született, ami – Keller urat idézve – „nem felelt meg az ízlésének”, akkor összehívott egy rendkívüli ülést és újra beterjesztette ugyanazt a kérdés. A problémák különösen azok számára voltak szembetűnőek, akik már 2006 előtt is képviselők voltak. Szocialista részről, illetve személyesen Keller úrtól is hallottam, hogy a testület a Fidesz-központ utasítására oszlatta fel magát. Holott ez nem így van, hiszen ha ez lett volna az ok, akkor a képviselő-testület többsége már áprilisban meghozta volna ezt a döntést. A törvény szerint ugyanis a választásokat követően van egy féléves türelmi időszak, és azután lehet ilyen lépéseket tenni. A képviselők azonban tovább vártak, hátha változnak a dolgok, de sajnos nem így történt. Ezért aztán tavaly október végén, több mint egy évvel Keller László megválasztása után, kénytelenek voltak feloszlatni a testületet, mert tudták, ha 2010-ig így működik az önkormányzat, annak a település látja a kárát.

– Milyen gyakorlati jelei voltak a problémáknak? Nyilván volt más baj is azonkívül, hogy a jobboldali képviselők rossz viszonyt ápoltak Keller Lászlóval.

– Hogy az egyik legszembetűnőbb problémát említsem, hónapokig mulasztásos törvénysértést követett el az önkormányzat, mert nem volt alpolgármestere a településnek. Keller László csak több mint tíz hónappal megválasztását követően, tavaly augusztus 17-én terjesztette az alpolgármesterek nevét a testület elé. A dátum csak azért érdekes, mert három nappal később, augusztus 20-án került sor Törökbálint ünnepélyes várossá avatására. És mégiscsak hogyan nézett volna ki, hogy idejön Szili Katalin, és a polgármester úgy fogadja az Országgyűlés elnökét ezen a jeles napon, hogy törvénysértő állapot uralkodik a városházán. A lényeg persze az volt, hogy ha csak az ünnepség miatt is, de végre lett alpolgármester. Más kérdés, hogy semmi sem utal arra, ezután az alpolgármesterek bármilyen feladatot kaptak volna. De volt olyan is, hogy a képviselő-testület elfogadott egy szabályozási tervről szóló rendeletet, amit a volt polgármester nem akart aláírni, mert nem tetszett neki. A közigazgatási hivatal magyarázta el, hogy ez ne m tetszés kérdése: alá kell írnia, ha egyszer a testület így döntött.

– Az új testület milyen összetételű? Támogatni fogják önt?

– A tíz egyéni választókerületből kilencben a Fidesz-KDNP képviselője győzött, egyben pedig egy, a választásokra összeállt civil szervezet, a Független Platform jelöltje nyert. Utóbbiak szereztek még egy helyet a kompenzációs listáról, míg az MSZP egyéniben sehol sem tudott nyerni, csupán hat listás mandátumhoz jutott. A konzervatív képviselők többsége a testületben tehát magabiztos, persze én nem csupán velük szeretnék együttműködni, hanem minden képviselővel.

– Keller László képviselő lett?

– Igen, ő az egyik, aki listáról mandátumot szerzett.

– Milyen örökséget hagyott hátra a volt polgármester?

– Keller László annyiból szerencsés helyzetben volt, hogy a megválasztása előtt több olyan folyamat elindult, aminek a gyümölcsét ő arathatta le. Ilyen az új művelődési ház és könyvtár, amelynek megvalósítására még az én polgármesteri időszakomban adtunk be pályázatot és nyertünk hárommillió eurót, ez minden idők legnagyobb önkormányzati beruházása volt. Az épület elkészült a választások idejére, de az ünnepélyes átadáson már Keller úr volt a település első embere. De ugyanígy megadatott neki egy ötmilliárd forintos költségvetés. Itt ugyanis elég magas az iparűzési adóból befolyt bevétel, és e téren nagyot léptünk előre akkor, amikor 2005-2006 fordulóján sikerült megállapodni az egyik mobilszolgáltató céggel, hogy ide telepítse a központját. Az általuk befizetett adó több, mint amennyi adóbevétele eddig összesen volt Törökbálintnak. De az imént említett városi rangra emelés sem az ő érdeme volt: ehhez egyrészt az kellett, hogy 16 éven át folyamatosan fejlődjön az egykori poros utcás falu, valamint kellett egy 16 hetes előkészítő munka, amíg helyi lokálpatriótákkal összeállítottuk azt a vaskos dokumentumot, amit aztán fel lehetett terjeszteni a köztársasági elnök úrhoz. Keller László ezt a dokumentumot készen és ingyen megkapta, neki körülbelül 16 perc kellett, hogy változtatás nélkül a testület elé tárja és megszavaztassa. Úgyhogy elődöm learathatta mások munkájának gyümölcsét, az ő másfél éves ténykedése idején ugyanakkor megtorpant a fejlődés, rendszeressé vált a feszültség, a vita.

– Önnek ezek szerint nem lehet más célja, mint folytatni azt, amit 2006 előtt elkezdett.

– Tulajdonképpen így is fogalmazhatunk. Szeretnénk tovább fejleszteni a településközpontot, ez a folyamat már 2003-ban elindult, ennek része volt a művelődési ház felépítése, de ide sorolható az iskola épületének és udvarának teljes felújítása, és terveink között szerepel egy új plébániaépület építése is. Törökbálint lakossága jelenleg 13 ezer fő, és ez a szám folyamatosan nő, volt olyan év, amikor 500 fővel lettünk többen. Egyrészt öröm, hogy vonzó a település, másrészt jelentős feladatokat ró az önkormányzatra. Mi nem bezárunk oktatási intézményeket, iskolákat, óvodákat, hanem építünk. 2001-ben már átadtunk egy új óvodát, idén pedig ki kell írni a közbeszerzési eljárást és fel kell építeni egy másik, hatcsoportos óvodát. És mivel az innen kikerülő gyerekek többsége ide is jár majd iskolába, valószínűleg még ebben a ciklusban dönteni kell egy új intézmény felépítéséről.

– Együtt tud majd dolgozni az ellenzékével?

– Biztos vagyok benne, hogy igen. Korábban nem volt ezzel probléma, ha a település érdekeiről volt szó, akkor előző polgármesterségem idején a legfontosabb ügyekben sikerült megtalálni az összhangot. Még Keller Lászlóval is – ő országgyűlési képviselőként, én polgármesterként – kilincseltem ott, ahol kellett. Remélem, ezután a kellemetlen egy és negyed év után visszaáll a régi rend.

Bándy Péter