A szeptember 17-i alapkőletételi ünnepségen részt vesz és beszédet mond Bencsik János, Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energiaügyekért és otthonteremtési politikáért felelős államtitkára beszéde, köszönti az innovációs központ létrehozását Schmidt Csaba, Tatabánya Város Önkormányzata ügyvezető alpolgármestere.

Az alapkő letételi ünnepségen az innovációs központtal a jövőben együttműködő szervezetek közül jelen lesz és köszöntő beszédet mond Hajtó János, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája rektora és Rédey Ákos a Pannon Egyetem rektora, valamint a generálkivitelező Market Építő Zrt. képviseletében Scheer Sándor vezérigazgató.

Az innovációs központ létrehozásának célja a korszerű környezettudományi technológiák elterjesztése, a megújuló energiaforrások hasznosítása és a hatékony hulladékhasznosítás elősegítése a régióban működő vállalkozások együttműködésével, és az egyetemi, főiskolai tudományos eredmények ipari alkalmazásával.

Az innovációs központ a tatabányai ipari park egyik legfrekventáltabb helyén, 1 hektár nagyságú területen létesül, ahol egy közel 2800 m2 hasznos területű, többszintes, akadálymentesített épület épül fel zöldmezős beruházás keretében, melyben kutatóhelyek, irodák, kísérleti műhelyek, laboratóriumok, oktató- és előadó termek kapnak helyet, a legkorszerűbb informatikai infrastruktúrával ellátva.

Az innovációs központot egy erre a célra létrehozott projektcég, az IPTECH-INNO Ipari Technológiai Innovációs Központ Projekt Kft. valósítja meg, saját erő, bankhitel és uniós pályázati pénzforrások felhasználásával, melynek tulajdonosa a budapesti székhelyű „K+F” Kutatás-fejlesztési Tanácsadó Központ Kft.

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács innovációt segítő tevékenységének eredményeképpen az IpTech–Inno Kft. a Tatabányai Innovációs Központ megvalósításához 283.376.800,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a KDOP 1.1.1/B pályázatán.

Az építési munkák 2010. októberben kezdődnek, és várhatóan 2011. májusban fejeződnek be, az új innovációs központban 10-15 innovatív vállalkozás és fejlesztő iroda kap helyet, és ezáltal 70-80 új fejlesztői munkahely létesül. A központot a jövőben 4-5 főállású alkalmazott fogja működtetni, mely részben innovációs fejlesztő és koordináló feladatokat, részben épület üzemeltetési feladatokat fog ellátni.

A tatabányai innovációs központ létrehozását az indokolja, hogy az elmúlt tizenöt évben dinamikus ipari fejlődés ment végbe a Tatabányai Ipari Parkban és a város más részein. A létrejövő ipari innovációs központ egyik legfontosabb feladata lesz elősegíteni a helyi kis- és közepes vállalkozások megerősödését, hogy alkalmassá váljanak a magasabb hozzáadott értékű innovációs tevékenységek végzésére is.

A tatabányai ipari parkban több mint 20 multinacionális és hazai cégnek van termelő gyára (pl. Bridgestone, ASG, Coloplast, Grundfos, Suoftec, stb.) és ezekben több mint 5 ezer alkalmazott dolgozik.

Az innovációs tevékenység kiteljesítése érdekében az új innovációs központ együttműködési megállapodásokat alakít ki a Tatabányai Ipari Parkba települt cégekkel, leendő bérlőkkel, valamint a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolájával, a helyi önkormányzat mellett működő Gazdaságfejlesztő Szervezettel, és a tatabányai Klímakör Egyesülettel, melyekkel együttműködve az új ipari innovációs központ a tatabányai térség termék-és technológiafejlesztési, megújuló energia hasznosítási és öko-innovációs fejlesztési központja lesz a jövőben.