A Magyar Optikai Művek kultúrházát Dávid Károly tervezte, a kétszintes épületet 1951-ben adták át. Akkor nyolcszáz fő befogadására volt alkalmas, rendelkezett színház-, mozi-, olvasó-, játék- és tanácsteremmel, könyvtárral, valamint szabadtéri színpaddal. Később olyan híres együttesek léptek föl itt, mint például a Gemini, de a MOM-ban működött a Hobo Blues Band első klubja, és a 60-as évek elején itt vezényelt a Kossuth-díjas Ferencsik János karmester is.

A művelődési ház 1995-ben került a XII. kerület tulajdonába, de az intézmény külseje tavaly októberig nem változott. A Hegyvidéki Önkormányzat idén végre megfelelő forráshoz jutott, s így egy új projekt keretében nyárra létrehozza a MOM – Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyedet. Ehhez az Európai Unió kilencszáz millió forintos támogatást nyújt. Pokorni Zoltán polgármester még 2010 őszén helyezte el a közel négymilliárd forintos beruházás alapkövét.

A polgármester múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, a ház felújítása mellett korszerűsítik a közelben működő, nagy népszerűségnek örvendő biopiacot, a kopott bódék helyett fix pavilonsort húznak föl, így tágasabb hely várja majd az árusokat és a látogatókat egyaránt.

A közeli Sirály utca gépkocsiforgalmát megszüntetik, annak helyén közösségi teret alakítanak ki, ami várhatóan a főváros legmodernebb közterülete lesz. Alatta háromszintes épület létesül, aminek egyik része száztíz autó befogadására alkalmas mélygarázs, másik részében pedig éttermek és kiállítótermek kapnak helyet.

A Gesztenyéskertben megújítják a növényzetet, fákat, díszcserjéket ültetnek, renoválják a területen lévő emlékműveket – tervezik egy 1956-os emlékszobor felállítását is, növelik a lámpaoszlopok és ivókutak számát, a gyerekek pedig a legkorszerűbb játszótéren szórakozhatnak majd. Ezenkívül továbbra is lesz szabadtéri színpad, az alatta levő teret pedig a későbbiekben raktározásra lehet használni.

Érdekességnek számít, hogy a már meglévő és leendő közösségi épületeket, így a művelődési központot is környezetbarát technológiával, vagyis a szennyvíz hőjének hasznosításával fogják fűteni, és természetesen a terület akadálymentesítése is megtörténik a munkálatok során, az intézmény lifttel gazdagodik.

A MOM-ban megújul a kupolaterem, sőt átépítik a színházi nézőteret is. Mozgatható padlót készítenek, ami a legideálisabb megoldás vacsorák, bálok rendezésére, a színpad és a nézőtér egybenyitásával ugyanis egy hatalmas vízszintes, új színpad- és hangtechnikával rendelkező teret lehet majd kialakítani. A kisgyermekes vendégeket pelenkázószoba, a fellépőket öltöző fogadja majd.

A gyönyörű, modern, de egyben az 50-es évek hangulatát is őrző komplexum megannyi lehetőséget kínál majd kulturális, sport- és szórakoztató programok számára. Elkészülésére már csak pár hónapot kell várni. Pokorni Zoltán polgármester reményei szerint ugyanis július végén már minden ember örömét lelheti a szabadidő-negyed használatában.

Szencz D.