Fotó: MTI/Rosta Tibor
Hirdetés

György István kifejtette, a lakosság csaknem 70 százaléka olyan településen él, ahol van kormányablak, a többiek pedig 12 kilométer sugarú körben el tudnak érni egyet. Felméréseket idézve azt mondta, az ügyfelek 80 százaléka meg van elégedve az ügyintézéssel, amelyre kiemelten figyel az államtitkárság is.

Emlékeztetett, 2011-ben kezdték kiépíteni a kormányablakrendszert, a 29 első generációs ablakban 29 ügykört lehetett intézni, a fő profil még a tájékoztatás volt. 2014-ben indult a dinamikus építkezés, mostanra 314 kormányablak működik, amelyekben 2500-nál több ügytípust lehet intézni. A forgalom csaknem 80 százalékát 15-20 ügytípus teszi ki – tette hozzá.

Idén tíz alatt lesz azoknak az egykori okmányirodáknak a száma, amelyeket nem alakítottak át kormányablakká – jegyezte meg. Hozzátette, a lakossági igények figyelembevételével Nyíregyházán átalakították a kormányablakot gépjármű ügyintézési ponttá, és olyan hely is volt, ahol megszűnt a kormányablak.

György István közölte, 2019 volt a csúcsév, akkor 14 millió 600 ezer ügyfél járt a kormányablakokban. Tavaly csak a közigazgatási szünet miatt volt alacsonyabb ez a szám háromszázezerrel, de 2022-ben is 15 milliónál több ügyet indítottak az állampolgárok.

Korábban írtuk

A fő cél a közeljövőben az informatikai eszközpark megújítása „a még színvonalasabb ügyintézés érdekében”.

Erdős Norbert (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, Csanád vármegye nagyobb része egykor nem Csongrádhoz, hanem Békéshez tartozott; Battonya 15 ezres lélekszámú járási székhely volt Csanádban. Ez is jelzi, hogy Trianon nemcsak azokat érintette, akik a határ másik oldalára kerültek, hanem azokat is, akik központból perifériává váltak – húzta alá.

A politikus kifejtette, a román határ mellett fekvő, jelenleg körülbelül 5 500 lakosú város népességszáma nő, ugyanis sok Romániában élő ember vesz itt ingatlant, hiszen innen az aradi ipari park gyorsabban elérhető, mint Arad keleti oldaláról. Több román vagy romániai magyar nyugdíjas le is telepszik itt.

Békés vármegyében a battonyai egyelőre a 18., háromablakos kormányablak, országosan ez a 314. Román állampolgárok is tudnak itt ügyet intézni. Kialakítására több mint 143 millió forintot fordítottak.