Fotó: MTI/Kiss Dániel
Horváth István, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (b), Kovács János polgármester (k) és Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyûjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelõs helyettes államtitkára (j) átvágja a nemzeti színû szalagot a Szedresi Kultúrház és Közösségi Tér átadásán 2024. június 7-én.
Hirdetés

Az átadáson Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány nemcsak egy beruházást támogatott, hanem egy közösséget.

Azt mondta, a közösségeink ma Magyarországon veszélyben vannak, mert a 21. század embere ahelyett, hogy közösségben lenne együtt másokkal, a közösségi médiát használva magányos a világban.

A helyettes államtitkár Bezerédj István reformkori politikust idézte: „az ember azáltal gyarapszik, ha mások is körülötte gyarapodnak, s boldogulnak, az antiszociális elkülönülést hanyatlás és süllyedés követi inkább, hogysem az előmenetelre vezetne”.

Bezerédj 1818-as gondolata ma hatványozottan érvényes – jegyezte meg. Szavai szerint Szedres ebben a kérdésben előrébb van, mint az ország legtöbb része. Az új művelődési ház lehetőség ahhoz, hogy a Bezerédj által megfogalmazottakhoz méltóan ünnepelhessék az összetartozásukat – mondta.

Korábban írtuk

„Amikor Magyarország szomszédjában háború dúl, különösen felértékelődik az, hogy itthon béke van, és ilyen ünnepeknek lehetünk részesei” – jelentette ki Vincze Máté, hozzátéve, az új közösségi tér ajánlat Szedres fiataljainak arra, hogy érdemes ott maradni és gyarapítani ezt a történelmi települést.

Horváth István, a térség fideszes országgyűlési képviselője történelmi pillanatnak nevezte az intézmény átadását, szerinte a létesítmény a következő évtizedben meg fogja határozni a település életét.

Kovács János, a 2100 lakosú község Fidesz-KDNP-s polgármestere és polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy büszkék a falut alapító Bezerédj Istvánra, a 19. században az ő adakozásából épült Szedresen templom és iskola.

Magyarország kormánya ezt a szellemiséget követve biztosított támogatást az új kultúrház és közösségi tér építésére – fűzte hozzá.

A falu vezetője az MTI-nek elmondta, a kétszintes, 840 négyzetméter hasznos alapterületű épületben 160 férőhelyes színháztermet, 45 fős konferenciatermet, előadó- és klubhelyiségeket, diákszínpadot alakítottak ki.