Az MSZP véleménye szerint a CEU-t (Central-European University) „kiseprűzték” Magyarországról.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

Hiller István hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a CEU bejelentette, 2019 szeptemberében minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el.

Az Országgyűlés szocialista alelnöke úgy fogalmazott: az egyetem lépése az elmúlt hetek történései alapján nem meglepő, de szomorú és logikus. A „rombolás diadalnapjáról” beszélő politikus kijelentette, hogy az intézmény ügye már másfél éve, a felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslattal eldőlt. Az ítélet hamarabb megszületett, mint hogy megtartották volna a tárgyalást – mondta.

Egy percig sem szakmai ügyről volt szó, hanem politikairól – ismertette álláspontját. Az egyetem ugyanis mindent teljesített, amit a magyar kormány, illetve a módosított felsőoktatási törvény előírt számára – hangsúlyozta.

A mostani eset több, mint az akadémiai és kutatási szabadság megsértése – szögezte le Hiller István. Hétfőn egy olyan intézményt űztek el, amelyet egy szövetséges ország is elismert, ilyen a rendszerváltozás óta nem történt Magyarországon – tette hozzá.

Amennyiben a diplomáciában a nemkívánatos személyt persona non gratának nevezik, akkor hétfőn új kifejezés született, a kormány bevezette a „nem kívánt egyetem”, azaz az „universitas non grata” elnevezést – fogalmazott.