Nyitrai Zsolt az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energia Tanács távközlési formációjának soros elnöke beszédében hangsúlyozta: a magyar soros elnökség az Európai Digitális Menetrend alapján közelíti meg az európai államok és polgárok jólétét és versenyképességének növelését elősegítő lehetőségeket. Új megoldásokra van szükség az audiovizuális tartalmak terjesztése kapcsán is – tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár aláhúzta: az új csatornák új fogyasztói szokásokat eredményeznek a mozgóképes és zenei tartalmak esetében egyaránt, amelyek jelentősen átszabják az audiovizuális piacot. A digitalizált filmek nézettsége, zeneszámok hallgatottsága az internetes térben jóval magasabb, mint amennyi érdeklődőt a mozikban vagy koncerteken el lehetne érni. Az alkotók szerzői jogainak érvényesítése érdekében olyan szabályozást kell kialakítani, amely egyszerre veszi figyelembe a tartalomfogyasztás átalakuló terét és tartja tiszteletben a szerzőket speciálisan megillető jogokat is – mondta Nyitrai Zsolt.

Nyitrai Zsolt megjegyezte: az audiovizuális ipar fogyasztóinak és a tartalmakat előállító alkotóknak a szembeállítása nem vezet sehová, ezért meg kell teremteni a hosszú távú párbeszéd és a konszenzus lehetőségét. Fel lehet és kell oldani a látszólagos érdekellentétet a tartalmakat előállító és az azok megjelenítésére képes fejlesztők között is.