A 4-es metró Fővám téri megállóját építő Hídépítő Zrt. nem tudja elkészíteni a vállalt 2008 augusztusi határidőre a mélyállomás szerkezetét, Budapest viszont nem tud többletköltségeket vállalni, ezért új beruházó után néz.

Demszky Gábor főpolgármester közölte: a főváros nem mondhat le a Fővám téri állomásról, mivel a várható utasforgalom 6 százaléka itt bonyolódna, és ez az utastöbblet jelentősen befolyásolja a fejlesztés megtérülését. Budapest viszont nem tud többletköltségeket vállalni, ezért új beruházó után néz, amely a fúrópajzs megérkezéséig fogadóképessé teszi a majdani állomást, majd a szerkezet áthaladása után tovább építi a létesítményt.

Tarlós István fideszes várospolitikus szerint lehet arról tárgyalni, hogy megépüljön-e vagy sem a Fővám téri megálló, de abban látja a fő kérdést, hogy miből és mikorra készül el a 4-es metró vonala. Az ellenzéki politikus azt sem érti, hogyan vonulhat ki a beruházásból következmények nélkül a Hídépítő. Demszky erre közölte: a főváros békés válásra törekszik, mivel érdeke, hogy a Hídépítő az új kivitelező kiválasztásáig folytassa a munkát. A főpolgármester nem válaszolt a kártérítést firtató kérdésekre.

(MR)