Cikkünk frissült.

Fotó: MTI/Soós Lajos
Hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök délben a Jobbik új elnöke, Gyöngyösi Márton kemény hangvételű nyílt levélben ment neki elődjének, Jakab Péternek, szóvá téve, hogy a korábban „magával ragadó” teljesítményt nyújtó Jakab mára mennyire megváltozott.

„Egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett belőled, akiből a közélet mémeket gyárt. Nem vagy Te már veszély Orbán Viktorra, legfeljebb tanácsadód és a felbőszült híveid veszélyesek a jó ízlésre, amikor a Jobbik aktivistáit zaklatják alpári módszerekkel” – írta az egykor a zsidók listázását követelő Gyöngyösi. „Péter, mégis mit éreztél, amikor azt láttad, hogy miközben a Jobbik tagjai éppen a saját szülővárosod lakóinak próbálnak segíteni a nehéz helyzetben, a Te képedet magukon viselő emberek hordaként rohanják le őket? […] Péter, Te történelemtanár vagy, tudnod kell, hogy az a stílus, és az a hang, amit Miskolcon a jobbikosokat vegzáló támogatóidtól hallottunk, minek a hangja. De ha nem megy, segítek: ez a legsötétebb bolsevik, kommunista tempó, amikor egyesek politikai haszonszerzés céljából egy nemzet fiait egymásra uszítják” – tette hozzá Gyöngyösi Márton.

A pártelnök őszinteséget kért Jakabtól.

„Ha Neked az a tanácsadó kell, aki mellett elvesztetted a családodat, elvesztetted az előválasztást, elvesztetted az országgyűlési választást, elvesztetted az elnökségedet, elvesztetted a frakcióvezetőségedet, elvesztetted minden tekintélyedet és elvesztetted a hiteledet, nem foglak visszatartani sem. Ám akkor legalább tedd mindezt egyenesen. Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák. Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes. Ennyivel mindenképpen tartozol nekünk is, Magadnak is” – írta a politikus.

Néhány órát kellett csak várni Jakab válaszára, aki leszögezte, a Jobbik belügyeiről nem akar írni, csak az őt megszólító Gyöngyösiről.

„Te béke helyett arra kértél, mondjak le a frakcióvezetésről, és maradjak csendben. »Stratégiai csendben«, ahogy te fogalmaztál. A Fidesznek biztos, hogy ez az elvárása felém, de hogy neked is? Azt mondtad, a politikám nem illik a Jobbik politikájába, és egyébként sem most kell harciasnak lenni, hisz béke van, a fű se nő, és egyébként se érdekel most senkit a politika” – írta Jakab.

Megjegyzem, a béke érdekében az utóbbi időben már nem szólaltam fel a parlamentben és a tüntetéseken sem. De neked ez sem elég. Ma a leveledben már szélsőbalos proletár őrjöngésnek nevezted azt, ahogy beszélek. Marci! Az emberek az utcán, a boltban, a piacon, a pályaudvaron, a hétköznapi életben sokkal keményebben beszélnek a Fideszről, mint én. Nyilván ezt neked a messzi Európai Parlamentből nehéz elképzelni, de hidd el, én az emberek között vagyok nap, mint nap. […] Hogy neked ez a stílus nem tetszik, túlélem. Az viszont minden határon túlmegy, hogy a szavazóimat a nyílt leveledben ország világ előtt hőbörgő hordának nevezed. Ezt a leghatározottabban visszautasítom. A szavazóim nem horda, hanem elkeseredett magyarok, melósok, kisnyugdíjasok, tanárok, ápolók, és sokan mások, akik vesztesei ennek a rezsimnek. Őket nem sértegetni kell, ahogy azt a Fidesz szokta, hanem támogatni, segíteni minden eszközzel. Én az ő pártjukon állok. A nép pártján. Ez ma a Jobbikban úgy látszik bűn” – folytatta Jakab, levele végén pedig közölte, hogy mivel Gyöngyösi választás elé állította, meghozta a döntését:

„Kedves Marci, az utolsó kívánságodat ennek megfelelően teljesítem. Választok. Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha! Vesszen a kormány, győzzön a nép!” – zárta sorait a bukott pártelnök.

Jakab Péter először 2018-ban, majd 2022-ben szerzett listás országgyűlési mandátumot. 2019-ben előbb frakcióvezető-helyettessé, majd frakcióvezetővé választották; utóbbi tisztséget július közepéig töltötte be.

Jakab Pétert először 2020 januárjában választotta pártelnökké a Jobbik kongresszusa. Idén májusban ugyan újraválasztották a poszton, ám alig egy hónappal később lemondott, arra hivatkozva, hogy „az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását”.

Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről. A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok – fogalmazott akkori közleményében Jakab Péter.

A megismételt tisztújításon, július 2-án választották a Jobbik élére Gyöngyösi Mártont, a párt egyetlen európai parlamenti képviselőjét.

A Jobbik tudomásul veszi Jakab Péter távozását

A Jobbik Magyarországért Mozgalom „meglepődöttség nélkül, de sajnálattal” vette tudomásul Jakab Péter és tanácsadója távozását – áll a párt csütörtök esti közleményében.

Hangsúlyozzák: az utolsó pillanatig nyitva állt a lehetőség az együttműködésre, ám ehelyett ők a szakítást választották.

Úgy fogalmaznak, Jakab Péter számára „képviselői mandátumának visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján, vagy csak a lé pártján kíván politizálni a továbbiakban”.

Korábban írtuk