Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Homonnay Gergely író, újságíró a DK Gyere bátran, Magyarország! címmel tartott kampányrendezvényén a XIII. kerületi Szent István parkban 2018. április 6-án
Hirdetés

Újabb részletek jelentek meg Homonnay Gergely szombaton bekövetkezett, de a sajtóban csak vasárnap este napvilágot látott haláláról az olasz médiában. A hvg.hu szemléje alapján a Repubblica.it hétfőn délelőtt megjelent cikkében azt írja, hogy a baloldali politikai aktivista és író szombaton reggel ötkor ment le a római Via Pontremolin található Bananon nevű klubba, amely, ahogy a hvg.hu fogalmaz, „a lap szerint meleg körökben igazodási pontnak számít”. A római Messaggero azt is hozzáteszi, hogy nem egyedül érkezett, hanem egy férfivel, akivel azután külön váltak.

A hvg.hu szerint a Repubblica úgy tudja, Homonnay az újévi koccintás után lement a törökfürdőbe, ahová csak tagok léphetnek be. Déli 12-kor, amikor a klub tulajdonosai hívták a mentőket, még élt, de nehezen lélegzett és lényegében nem volt eszméleténél. Az újraélesztésére vonatkozó próbálkozások kudarccal végződtek, Homonnay Gergely 13 óra 17 perckor elhunyt.

„Holttestét a Tor Vergata poliklinikára szállították. Itt végzik el azokat a vizsgálatokat, amelyek alapján kiderül, hogy kábítószer-túladagolás okozhatta-e Homonnay halálát. A Repubblica szerint Homonnay holmija között a szekrényében egyelőre beazonosítatlan port és folyadékot is találtak. Előbbiről azt írják, szabad szemmel sem a kokainra, sem a heroinra nem hasonlít, bár nem tisztázott, kinek az ítéletére alapozva írják ezt. A cikk alapján a vizsgálatok derítik majd ki, hogy esetleg GHB (köznapi nevén Gina) lehetett-e a Homonnaynál talált szer. Mindenesetre a lap szerint aki a klubban ismerte őt, az nem titkolta, hogy gyakran a randidrognak is tartott GHB-t használta az elhunyt író. A rendőrség időközben elindított nyomozása nemcsak a túladagolás kérdését próbálja vizsgálni, hanem a telefonhívásai és üzenetei átvizsgálásával azt is, hogy kivel töltötte az utolsó óráit Homonnay” – áll a hvg.hu cikkében.

A portál emlékeztet: Homonnay Gergely a Demokratikus Koalíció aktivistájaként a 2018-as áprilisi választás után kapcsolódott be a közéletbe, az áprilisi tüntetések egyik főszervezője volt. 2021. szeptemberében Novák Katalinra tett becsületsértő kijelentése miatt jogerősen elitélték, egy év próbaidőre bocsátották és a perköltségek megfizetésére kötelezték.

Korábban írtuk

Homonnay Gergelytől Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára is a Facebookon búcsúzott.