Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila
Hirdetés

Exkluzív cikket jelentetett meg a Vadhajtások internetes oldal februárban: egy nappal a Gyurcsány-szövetséges Jobbik elnökének, Jakab Péternek az autóbalesete után Horn Gábor egykori SZDSZ-es államtitkár is karambolozott a portálhoz eljutott képek tanúsága szerint. A baleset tényénél érdekesebb volt azonban, hogy a Vadhajtások azt írta: Horn – aki 2010 óta a „liberális szellemi műhelyt” működtető Republikon Alapítvány elnöke – Bige László nyíregyházi nagyvállalkozónál járt vendégségben, mielőtt a koccanás történt.

A történet néhány héttel később vált érthetővé, amikor a Telex megírta: a házi őrizetben lévő Bige rendelte meg azt a több tízmillió forintba kerülő közvélemény-kutatást, amely részletesen foglalkozik a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzettel. A felmérést a Závecz Research végezte, és mások mellett „Horn Gábor segítette az adatok értelmezését”.

Bár Horn a baleset után nem válaszolt azokra az újságírói kérdésekre, amelyek azt firtatták, valóban Bigével találkozott-e, utóbb ő is elismerte, hogy a koccanás és a szokásosnál három-ötször nagyobb, ötezer fős mintával készült, épp ezért költséges felmérés között van összefüggés.

– Bige László nem minket keresett meg, hanem Závecz Tibort. A Republikon Intézet a kérdések összeállításában és az eredmények kiértékelésében vett részt, magát az adatfelvételt a Závecz Research csinálta. Egyszer találkoztam Bige Lászlóval, amikor prezentációt kért az eredményekről. Ekkor össze is törtem az autó­mat, amint az látható is volt néhány médiafelületen – mondta Horn Gábor a Magyar Narancs múlt heti számában.

Korábban írtuk

A felmérésről egyébként maga Bige László is nyilatkozott a Telexnek. Azt állította: saját magának rendelte a kutatást, mert érdekelte, hogy „a magyar társadalom a járvány közepén hogy viszonyul a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzethez”, továbbá arra is kíváncsi volt, „van-e a mostani ellenzéki összefogásnak reális esélye a győzelemre a Fidesz ellen”. Bár „saját magának” készíttette a felmérést, a Telex azt írta, hogy március első felében bemutatták az eredményeket a szivárványkoalíció kampányáért felelős politikusoknak, később pedig a szélesebb közvélemény is megismerheti az adatokat.

Kérdés persze, hogy tudnánk-e minderről bármit is, vagyis publikus lenne-e a felmérés ténye, ha nincs Horn Gábor balesete és a Bigével való találkozót lényegében leleplező fotó… A CEU kutatóprofesszora, a Vox Populi választási oldalt szerkesztő politikai aktivista, Tóka Gábor mindenesetre nem győzött hálálkodni a Telex cikkének megjelenése után: „A nap pozitív csodája a nyomozó hatóságok által mostanában sokat vizsgált műtrágya-milliárdos, Bige László bejelentése. […] Gratuláció Bige Lászlónak a nemes kezdeményezésért” – írta Facebook-bejegyzésében.

Bige László 2010-es évek első felében állt a második helyen is a leggazdagabb magyarok listáján, a Forbes néhány hete publikált rangsorában már „csak” 12., de vagyonát így is 115 milliárd forint körülire becsülték. Ennél fontosabb, hogy kiváló kapcsolatokat épített ki a politikában, egy róla készült, 2013-as portréban például megemlítették, hogy Medgyessy Péter egykori szocialista miniszterelnököt, akivel egy társaságba is járt, Péterkémnek szólította. A sajtóban legtöbbször műtrágyakirályként emlegetik, hiszen meggazdagodásában kulcsszerepet játszott a Bige Holding Csoporthoz tartozó, műtrágyagyártással foglalkozó pétfürdői Nitrogénművek Zrt., amely 2002-ben lett az övé. Ami pedig a politikai kapcsolatokat illeti, ezzel kapcsolatban még egy 2018-ban megjelent indexes portré is úgy fogalmaz: „Valóban adott egy nagyon értékes vertikum, a műtrágyaipar és bizonyos savgyártások, amely sokakat érdekelne, de amelynek mai gazdája határozottan nem a jobboldaltól eredeztetheti vagyonát. Nincsenek szövetségesei, annál több az üzleti ellenfele. Saját megfogalmazása szerint mindent önerőből ért el, de valójában abban, hogy a felszín felett tudott maradni, a baloldal idején kapott állami hitel is segített neki”, írta az Index, utalva arra, hogy amikor cége bajba került, „végül Bigének Gyurcsány Ferenc kormánya segített, az MFB anyagi segítsége lendítette ki a patthelyzetből”.

Bige Lászlónak most is vannak problémái. A műtrágyakirályt vesztegetés és hűtlen kezelés alapos gyanújával vették őrizetbe tavaly december 15-én, a bíróság azonban nem tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatását. A Nyíregyházi Törvényszék mint másodfokon eljáró bíróság januári döntésének értelmében ugyanakkor az üzletember bűnügyi felügyelet alatt maradt, tartózkodási helyét csak engedéllyel hagyhatja el, és nyomkövetőt köteles viselni. Nem ez volt egyébként az első rendőrségi ügy az életében: 1998-ban előzetes letartóztatásba helyezték, mert több tízmillió forintos adócsalással és tizenötmillió forintos vesztegetéssel gyanúsították meg, a bíróság azonban felmentette.

A baloldalon mindenesetre abban bíznak, hogy a történtek miatt nyilván dühös Bige az ellenzéki pártok segítségére lesz a következő egy évben. A Magyar Hangnak adott nyilatkozatából az derül ki, nem is alaptalanul reménykednek:

– Én nem politizálok, nem is fogok politizálni soha, az azonban érdekel, hogy mi a véleménye a magyar embereknek az ország helyzetéről most, amikor nagyon sokan bajban vannak – mondta Bige az egykor kifelé fideszes, aztán Simicska Lajossal és pénztárcájával tartó, mostanában balliberális újságírók hetilapjának, a Magyar Hangnak. – Nem ez volt az utolsó közvélemény-kutatás, amit megrendelek, három-négy havonta érdemes lesz megnézni, hogyan alakul az ország helyzete – folytatta, elhintve azt is, hogy készül „egy részletes leleplező cikk megírására, amelyben igen szaftos olvasnivaló lesz majd”.

A 2018-as választás előtt a baloldal – Kálmán Olgától Vona Gáborig – Simicska Lajos vagyonában és az általa felrobbantandó „atombombában” bízott. Aztán kiderült, a milliárdosnak nem csupán bombája nincs, de a Fidesz újabb győzelme után még a pénztárcáját is becsukta. A jelek szerint sokan most Bige Lászlóra tekintenek új Simicskaként.