Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az intézményben egy nagyteljesítményű besugárzó készüléket adtak át. Hozzátette, a kórház sugárterápiás műszerparkja a nagyteljesítményű gépeket illetően egy további eszköz beszerzésével válik teljessé, mindenesetre a jelenleg rendelkezésre álló három ilyen eszköz lehetővé teszi a betegek magas színvonalú, folyamatos ellátását.

Kiemelte: az Országos Onkológiai Intézet évente 8200-8300, az Uzsoki Utcai Kórház pedig 2500-2800 beteget kezel sugárterápiával, így a két intézmény együtt az összes magyar sugárterápiás ellátás 40 százalékát biztosítja a legmagasabb színvonalon.

A miniszter kitért arra is: az Országos Onkológiai Intézetben két gép cseréje van folyamatban, így ha ez is a megvalósul, akkor a technológiára a „dicsérő szavakon kívül” nem lehet majd mást mondani.

Hangsúlyozta: kormány új egészségkultúra kialakításán dolgozik, amelynek része a betegségek megelőzése és a károsító tényezők kiiktatása az emberek életéből, valamint különböző terápiák gyors és magas színvonalú szolgáltatása. A fejlesztések ezt a célt szolgálják az Uzsokiban és az ország többi kórházában is – hangoztatta.

Rozgonyi Zoltán, Zugló egészségügyért és sportért felelős alpolgármestere kiemelte: az Uzsoki Utcai Kórház onkoradiológia osztálya idén márciusban kapta meg az új, 700 millió forint értékű gépet, amely a jelenleg forgalomban lévő lineáris gyorsítók közül a csúcstechnológiához tartozik. Az új készülékkel – amellyel naponta 60-70 beteget kezelnek – a legbonyolultabb és a betegbiztonságot leginkább szolgáló besugárzási technikák is megvalósíthatók, így a fejlesztés nagymértékben emeli a sugárkezelés színvonalát – hangsúlyozta az alpolgármester.

Rozgonyi Zoltán kiemelte: az elmúlt évtizedekben a kórházban számos fejlesztés valósult és az intézmény mindenkori vezetői is híresek voltak újító és kezdeményező szerepvállalásukról. A közelmúlt fejlesztései között említette a 2017-ben kialakított Cytolabort és a CATO-rendszer (számítógép által támogatott onkológiai terápia) bevezetését, valamint a sürgősségi ellátás fejlesztésére létesített helikopter-leszállóhelyet. Kitért arra is: 2018-ban és 2019-ben a kórház energiaellátását szolgáló napelemes kiserőműveket helyeztek működésbe KEHOP pályázati forrásból, valamint az Egészséges Budapest Program támogatásával megújult a kórház informatikai infrastruktúrája is, így gyorsabban elvégezhető a betegdokumentáció, nagymértékben segítve ezzel a betegellátást.

Ficzere Andrea az Uzsoki utcai kórház főigazgatója arról beszélt: mindent megtesznek azért, hogy a betegek úgy érezzék, magas tudású szakemberek, megfelelő körülmények és biztonságos ellátás fogadja őket az Uzsokiban.