Egy héttel ezelőtt az Alkotmánybíróság megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, mert az homogén csoportként kezelte a különböző és az azonos nemű emberek párkapcsolatait. Emellett a törvényben a hivatalos élettársi kapcsolat és a házasság fogalma ugyanazt jelentette. A döntés miatt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy készítsen elő új javaslatot.

A miniszter ma délután több melegszervezet képviselőjével tárgyalt arról, hogy külön törvény szól majd az azonos neműek közötti élettársi kapcsolatról, és arról is, hogy ez a tervezet milyen pontokat tartalmazzon. A miniszter azt ígérte, hogy változtatni fognak a különböző neműek élettársi kapcsolatát szabályozó javaslaton is.

– Némileg más tartalommal, mint eddig, de a különneműek számára is a szabályozott élettársi kapcsolat választásának lehetőségét szeretnénk megteremteni. Ez további mérlegelést igényel, hiszen az Alkotmánybíróság határozata alapján ki kell alakítani a megfelelő távolságot a házasság intézményétől.

Kuszing Gábor, a Patent Egyesület képviselője a melegszervezetek nevében azt mondta, hogy támogatják az új törvényjavaslatot, de hosszú távon más céljaik is vannak.

– Természetesen nekünk hosszú távon az is a célunk, hogy a leszbikus és meleg párok előtt megnyíljon az örökbefogadás és a névviselésnek a joga, amelyet ez a törvény jelenleg nem fog biztosítani, de úgy gondoljuk, hogy ez előrelépés, és kompromisszumos megoldásként tudjuk ezt a törvényt támogatni.

Draskovics Tibor úgy gondolja, hogy a tavaszi ülésszak első napján már a parlament elé terjeszthetik a javaslatot.

(MR)