A Közös Ország Mozgalom (KOM) meg akarja változtatni a választási rendszert. Gulyás Mártonék kezdeményezéséhez számos ellenzéki párt csatlakozott.

Fotó: MTI, archív

„A Közös Ország Mozgalom az igazságtalan választási rendszer átfogó reformjáért küzd, széleskörű összefogásban. Szövetségeseink mindebben a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a LMP – Lehet Más a Politika a Liberálisok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a MSZP, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért. Velük szeptember 1-jétől az Alkotmány utca végében nyíló Agórán fogunk dolgozni azon a törvényjavaslaton, amely szabad és tisztességes választásokat garantálhat 2018-ra” – írják Facebook-oldalukon.

Közösen küzdenek a pártok az igazságos választási rendszerért!

A Közös Ország Mozgalom az igazságtalan választási rendszer átfogó reformjáért küzd, széleskörű összefogásban. Szövetségeseink mindebben a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a LMP – Lehet Más a Politika a Liberálisok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a MSZP, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért. Velük szeptember 1-jétől az Alkotmány utca végében nyíló Agórán fogunk dolgozni azon a törvényjavaslaton, amely szabad és tisztességes választásokat garantálhat 2018-ra. Csatlakozz be a http://kozosorszagmozgalom.hu weboldalra kattintva! #kozossajtofigyelo

Gepostet von Közös Ország Mozgalom am Sonntag, 20. August 2017

A mozgalom egy videót is közzétett, amelyben a támogató pártok képviselői beszélnek a választási rendszerrel kapcsolatos álláspontjukról.

A Demokratikus Koalíció részéről Varju László és Deák Éva magvas gondolatait ismerhetjük meg, akik igazságos választási rendszert szeretnének – és több nőt a parlamentbe. Juhász Péter, az Együtt elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy egy pártállamban éljünk. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint csak úgy lehet igazságos egy választási rendszer, ha abban minden résztvevő megegyezik. Majd pontosít: ebben a kérdésben minden ellenzéki pártnak együtt kellene működnie. Fodor Gábor sem maradhatott ki a videóból. A Liberálisok elnöke úgy véli, elfogadhatatlan, hogy „a kormányváltást akarók többségének akarata nem jelenik meg a parlament létszámában”. Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vezetője úgy fogalmaz: „az örök élet és az ingyen sör felé vezető hosszú út első lépése egy igazságos választási rendszer”. Molnár Gyula szocialista pártelnök szerint mindenekelőtt olyan választási rendszerre van szükség, amivel a jelenlegi hatalmat le lehet győzni. Bokros Lajos is feltűnik a videóban, és azonnal kezébe is venné az irányítást: „a Modern Magyarország Mozgalom kezdeményezi a demokratikus ellenzék teljes körű szövetségét” – kezdi mondókáját Bokros Lajos. Természetesen a Momentum Mozgalom is képviselteti magát a videóban és az együttműködésben is, akárcsak a Párbeszéd. Karácsony Gergelyék olyan országot szeretnének, ahol mindenki számít, mindenki szavazata számít.

„A Közös Ország Mozgalom közös értékek mentén közös célok erőszakmentes elérésére szövetkezett magyar polgárokból áll. Mozgalmunkat Gulyás Márton hívta életre a tavaszi tüntetéshullám csúcspontján a Szabadság téren, meghirdetve első és jelenleg egyetlen célunkat, a jelenlegi igazságtalan választási rendszer közös megváltoztatását. Az elmúlt hónapokban párhuzamosan folyt a mozgalom struktúrájának kiépítése és a politikai pártok megkeresése, felkérésük egy új, igazságosabb választási rendszer közös megalkotására” – így mutatkoznak be honlapjukon Gulyás Mártonék.

„Ha nem teszünk semmit, 2018-ban újra igazságtalan választások lesznek Magyarországon” – indokolják kezdeményezésüket. „Ha élhetőbb és igazságosabb országot akarunk, valódi választásokra van szükség, ahol mindenki szava egyformán számít. Ezért kerestük meg a politikai pártokat, hogy közösen alkothassunk egy új, igazságos választási rendszert” – írja a szerveződés.

demokrata.hu