Fotó: MTI/Mészáros János
Vankóné Jekli Anikó polgármester, Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium (BM) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Gerő Ildikó, az Észak-Alföldi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság igazgatója és Vecsei Miklós roma stratégia koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos (b-j) átadja az új varroda tan- és termelőműhelyt Tiszaroffon 2021. július 27-én
Hirdetés

Az átadó ünnepségen Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium (BM) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a létesítmény nem csupán megélhetést nyújt az ott dolgozóknak, de egy új szemléletet meghonosítva a településen reményt ad, és esélyt teremt.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormányzati támogatással megvalósult fejlesztés 16 embernek nyújt biztos megélhetést. Olyan embereknek, akik elhitték: nekik is tenniük kell azért, hogy valódi jövőképük legyen, hogy tovább tudjanak lépni – tette hozzá.

A kormány társadalmi felzárkózás programja vállaltan a korábbi gyakorlaton változtatva, a piaci igényekhez és lehetőségekhez igazodva igyekszik segítséget nyújtani a hátrányos helyzetű településeken, térségekben élők elhelyezkedéséhez, életminőségének javításához – mutatott rá Langerné Victor Katalin. A helyettes államtitkár megfogalmazása szerint „fordulópont ez a varroda, hiszen ahhoz, hogy működhessen és jövőképet adhasson az eddig egyik napról a másikra élő foglalkoztatottaknak, az ő bizalmuk és együttműködésük is nélkülözhetetlen”. Emlékeztetett: a modellértékű fejlesztés az új szemléletű kormányzati esélyteremtés második állomása, hiszen néhány hete Miskolcon kezdett termelni egy könnyűszerkezetes házak elemeit gyártó üzem, és a sor hamarosan egy Sellyén létesült zöldségfeldolgozó átadásával folytatódik. F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt, hogy a fejlesztés igazi jelentőségét és értékét a hátrányos helyzetű települések integrációja és felzárkózása adja. Rámutatott: a tiszaroffi esemény is bizonyítja, hogy ez a folyamat jól halad és azok az emberek, akik most a Belügyminisztérium segítségével támogatott munkalehetőséghez jutottak, néhány év múlva önállóan is versenyképesek lesznek a munkaerő-piacon, komoly hasznot hajtva ezzel a magyar társadalomnak.

Vankóné Jekli Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülés polgármestere aláhúzta: a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vagyonkezelésébe adott varroda Tiszaroff egésze szempontjából is lehetőséget, esélyt nyújt, növelve a község vonzerejét, népességmegtartó képességét.

Korábban írtuk

Az eseményen elhangzott: a varrodát a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság saját költségvetéséből létesítette a korábban művelődési ház és könyvtárként működő, majd állami vagyonkezelésbe adott ingatlanban.

Az épület ezt megelőzően évekig térségi innovációs oktatási központként és foglalkoztatóként működött. A jelenleg közfoglalkoztatottként itt munkát vállalók a központ számára készítenek különféle, a háztartásban használt termékeket. A tervek szerint később állami megrendelésre is dolgoznak majd.

Fotó: MTI/Mészáros János
Az újonnan átadott varroda tan- és termelőműhely Tiszaroffon 2021. július 27-én