Az AM közleménye felidézi: a minisztérium 2023-ban ismét meghirdette a tejhasznú szarvasmarha ágazat szereplői számára „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című felhívást. A pályázat az állatok javát szolgáló, jogszabályi előírásokon túlmutató kötelezettségvállalások betartásához biztosít vissza nem térítendő támogatást. A konstrukció segítségével a kedvezményezettek az állatsűrűségre, a többlet gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelező kötelezettségeken túl választható kötelezettségként a természetes körülmények biztosítására és a takarmányozásra vonatkozó vállalásokat tehettek. Ezek teljesítéséért a tehenek esetében akár évi 284 euró, üszők és borjak esetében mintegy évi 222 euró támogatásban részesülhetnek.

Hirdetés

A támogatás kötelezettségvállalási időszaka 20 hónap, ami 2023. május 1-jétől és 2024. december 31-ig tart. A támogatásra elsőként az idei évi egységes kérelem keretében nyújthatnak be kifizetési igénylést a kedvezményezettek. Az agrártárca közel 550 darab támogatási kérelmet hagyott jóvá az elmúlt napokban, a megítélt támogatás – a teljes 20 hónapos támogatási időszakra vetítve – hozzávetőlegesen 42,5 milliárd forint. A kedvezményezettek a támogatói okiratokat a következő hetekben vehetik kézhez – tájékoztatott az AM.

Az állattartók – köztük a tejelő szarvasmarha tartók – a következő években is számíthatnak az állatjóléti támogatásokra. Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program zárásával párhuzamosan folyamatosan dolgozik a következő időszak fejlesztési programjának, a KAP Stratégiai Tervnek a pályázati felhívásain. Ezekről a kap.gov.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők – közölte a szaktárca.

Korábban írtuk