Emlékezetes: az, hogy az EBESZ korábban soha nem látott, teljes körű választási megfigyelői misszióval van jelen hazánkban (ami lényegében csak harmadik világbeli országok esetében szokás – a szerk.), a Soros-hálózatnak tudható be. Még az év elején 20 magyarországi „civil szervezet” – mint a TASZ, a Helsinki Bizottság, a Political Capital vagy az Amnesty International (valamennyien a Soros-féle nyílt társadalom hálózatának részei) – arra szólította fel az EBESZ-t, hogy ne csak a korábbi választások során alkalmazott, szokványosnak mondható, korlátozott misszióval érkezzen Magyarországra. Ezt a felszólítást utána nem meglepő módon megismételte 62 balliberális EP-képviselő is, akik közül sokan szerepelnek a pár éve kiszivárgott, „Soros brüsszeli barátait” tartalmazó listán.

Hirdetés

A szervezet így több mint 200 fővel van már jelen hazánkban: egy kisebb részük már több hete, míg a többiek csak a napokban érkeztek-érkeznek, ők az úgynevezett „rövidtávú megfigyelők”.

Listájuk a magyar jogszabályi előírásoknak megfelelően elérhető – csakúgy, mint azon más, szintén a nyílt társadalom hálózatához tartozó politikai NGO-ké, amelyek ugyancsak féltik a magyar demokráciát a magyar választópolgároktól. Ilyen a majdnem 300 taggal vizsgálódó ENEMO vagy a fenti magyarországi „civilek” vendége és barátja, a hazájában kevéssé ismert lengyel liberális Politikai Elszámoltathatóság Alapítvány (Fundacja Odpowiedzialna Polityka). A különböző, Budapesten állomásozó nemzetközi megfigyelők összlétszáma immáron 900 fősre duzzadt – akik között persze található valódi és érdemi tevékenységet is kifejtő szervezet, mint a nagynevű varsói Ordo Iuris vagy az amerikai Judicial Watch.

Az EBESZ delegációjáról azonban eddig is lehetett tudni, hogy politikailag nem elfogulatlan: ahogy azt a Mandiner.hu is megírta korábban, központi vezető csapatuk 10 tagjából minimum heten dolgoztak vagy jelenleg is dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványoknak – vagy olyan „civil szervezetnek”, amelyet Sorosék támogatnak. Talán ennek is lehet némi köze ahhoz, hogy a szervezet elmúlt hetekben kiadott előzetes, illetve időközi jelentései elfogultak, csúsztatásoktól és tárgyi tévedésektől hemzsegnek – például azt sem sikerült eltalálniuk, ki most Magyarország köztársasági elnöke, miközben persze azt érzékeltették, hogy „általánosan romlottak a demokratikus választások feltételei Magyarországon”.

Korábban írtuk

A zenekar viszont játszik tovább, a misszió a napokban új tagokkal bővült, mégpedig egészen magas rangúakkal.

Így elvileg személyesen, regisztrált megfigyelőként felügyeli a magyar választások tisztaságát az EBESZ/ODIHR igazgatója, Matteo Mecacci. „Pártok felettiségéről” sokat elárul, hogy radikális baloldaliként 2008 és 2013 között az olasz Demokrata Párt képviselője volt a római parlamentben, aktívan kampányolt és tüntetéseket is szervezett az olasz jobboldal akkori vezetője, Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.