Fotó: képernyőkép, youtube
Hirdetés

A portál hozzáteszi, Berg – aki a budapesti II. kerület alpolgármestere is – katonai felszerelések küldését sürgeti Ukrajnába, és azt követeli, hogy Magyarországon haladjanak át a hadiszállítmányok.

„A Momentumnak a liberális európai parlamenti pártcsaládja adta meg a jelzést az uszításra február végén, amikor az ALDE tagpártjainak a vezetői elfogadtak egy erősen militarista hangvételű nyilatkozatot” – olvasható a cikkben.

„Ebben egyebek mellett úgy fogalmaznak, hogy az »EU-tagállamoknak hajlandónak kell lenniük pénzügyi és katonai védelmi felszereléseket küldeni Ukrajnának (…), valamint ki kell tiltaniuk az orosz repülőgépeket nemzeti légterükből, és minden lehetőséget nyitva kell tartaniuk, beleértve az ukrajnai repüléstilalmi zónát is«. A nyilatkozatban az Európai Unió vezetőit arra szólítják fel, hogy további, »masszív és példátlan szankciókkal sújtsák« az Orosz Föderációt, és különösen annak vezetését.

A kommüniké egyes pontjait Berg Dániel többször is közzétette a Facebook-oldalán. Emellett azt hangoztatta, hogy az ALDE, amelynek ő tölti be az alelnöki tisztségét – „mindent meg fog tenni Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnösként felelőssé tételéért Hágában”.

Korábban írtuk

Berg ezen túlmenően a Nem lehet kimaradni című bejegyzésében arról értekezett, hogy „konkrét és határozott lépésekkel” segítene az ukránoknak, és szerinte „át kell engedni minden védelmi és humanitárius segélyt Magyarországon”. Az általuk kívánatosnak nevezett keményebb szankciók között említette, hogy felmondanák Paks 2 kivitelezését.

Ez, figyelmeztet az Origo, „a gyakorlatban gazdasági katasztrófát idézne elő Magyarországon, négyszeresére nőne minden magyar család rezsiköltsége”.

Mint ismert, a baloldal politikusai, Fekete-Győr Andrástól Demeter Mártán át a volt baloldali honvédelmi miniszterig, Juhász Ferencig arról értekeztek az elmúlt hetekben, hogy fegyvereket, lőszereket küldenének Ukrajnába. Márki-Zay Péter is többször hangsúlyozta, hogy amennyiben a NATO úgy dönt, akár katonai segítséget kellene adni.

A Magyarország területén történő fegyverszállítást tiltó kormányzati döntés a magyarok védelméről szól, hiszen előfordulhat, hogy a szállítmányt támadás éri, ez pedig az itt élőket is veszélyeztetné. A jelek szerint Márki-Zay Pétert és a baloldal többi politikusát ez nem érdekli, vagy eszükbe sem jutott…

A magyar kormány ezzel szemben a humanitárius segítségnyújtásra helyezi a hangsúlyt, a társadalmi összefogásnak köszönhetően minden hozzánk érkező menekültnek segítséget tudtunk nyújtani az elmúlt hetekben, amiért egyebek mellett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az Európai Bizottság alelnöke, Margarítisz Szkínász is elismeréssel szólt hazánkról.