Hirdetés

Több médium is beszámolt az erdélyi szavazólapok kapcsán a Telexnél tapasztalt furcsaságról. A sztorit a portál megosztotta Facebookon is, a Facebook fejlesztői oldalán található URL pedig egészen csütörtök délutánig azt lehetett látni, hogy a cikket február elsején hozták létre.

Ez ugyan később módosult, azonban a Google keresőmotorja alapján – amely létrehozás alapján dátumoz – a Telex valójában február elsején hozhatta létre a cikket.

A fenti eset érdekessége abban rejlik, hogy az NVI szerint levélszavazatokat Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok. A Transzparens Újságírásért Alapítvány ezért megkereste a Telexet, hogy megtudják, mikor keletkezett a cikk, és mi a magyarázatuk az URL-ek közti eltérésre. 

Dull Szabolcs, a portál főszerkesztője technikai hibára hivatkozott válaszában, úgy fogalmazott, „a cikk a Transtelexen jelent meg [csütörtök] reggel 8:55-kor”, és állítása szerint „a cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk„.

Korábban írtuk

A Választási Médiafigyelő Delegációja bejelentette, hogy kivizsgálja a Telex-ügyet, a szakmai vizsgálat során pedig újabb képernyőképre bukkantak rá, amelyből kiderül, hogy nem csak az URL-ben jelent meg a februári dátum, hanem az eredeti cikk nyilvános frontendjén is:

A delegáció hangsúlyozta: annak érdekében, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy valóban technikai probléma történt, további szakértőket bevonását kezdeményezi –olvasható a Transzparens Újságírásért Alapítvány honlapján.

(A cikk eredetileg a Mandiner honlapján jelent meg.)