Hirdetés

Deák Dániel Facebook-oldalán osztotta meg a Bennfentes portál cikkét, amelyben egy újabb fényképet hoztak nyilvánosságra a Jobbik „integető” ózdi alpolgármesteréről.

Mint ismert, országszerte indulatokat váltott ki az atv.hu által szeptember 22-én nyilvánosságra hozott kép, melyen a jobbikos Farkas Péter Barnabás látható náci karlendítésre hasonlító kézmozdulattal egy lengyelországi holokauszt múzeum előtt 2018-ban. Farkas, Ózd alpolgármestere a baloldali összefogás jelöltjeként indult Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. választókerületében. A fotó nyilvánosságra kerülését követően Farkas az atv.hu-nak elismerte, hogy ő szerepel a 2018-ban készült képen, a náci karlendítést viszont tagadta, azt állítva, hogy csak integetett: – A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről az integető mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni.

Állítása szerint az integetéssel egy csoportképhez akarta közelebb hívni a delegáció más tagjait, akik egy holokauszt múzeumot is felkerestek.

A magyarázat megosztotta a baloldali pártokat: elsőként a Momentum vonta meg a támogatást Farkastól, később így tett az MSZP is, majd Karácsony Gergely is jelezte, nem fér bele neki az, amit az ózdi jelölt tett, végül az LMP is kihátrált Farkas mögül. A Jobbik elnöke, Jakab Péter viszont azt mondta, eszében sincs megvonni a támogatását, mert szerinte Farkas Péter Barnabás képes legyőzni a Fidesz jelöltjét Ózdon és környékén. (Később a jobbikos csúfos vereséget szenvedett körzetében a baloldali előválasztáson.)

Korábban írtuk

A Jobbikon túl a DK is kitartott Farkas mellett. Dobrev Klára, a párt miniszterelnök-jelöltje a 24.hu-nak azt mondta: ő elhiszi Farkas magyarázatát, vagyis hogy csak integetett, és hozzátette: minden jelölt aláírt egy értéknyilatkozatot, ígéretet téve, hogy onnantól kezdve annak szellemében politizál.