Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Újabb levelet írt a korábbi miniszterelnöki főtanácsadó, Hegedüs Zsuzsa írását a Mandiner közölte. Mint ismert, Hegedüs korábban bírálta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét, lemondásáról nyílt levélben tájékoztatta a miniszterelnököt. A szociológus csütörtöki levelében azonban már úgy fogalmaz: nagy örömmel hallotta Orbán Viktor bécsi nyilatkozatát.

Ennél nagyobb örömet semmi nem tudott volna okozni, mert, mint ezt Neked is leírtam tegnap és mindenütt el is mondtam, 20 év alatt egyetlen egyszer sem volt az a benyomásom, hogy bármilyen diszkrimináció, vagy etnikai előítélet megfordulhat a fejedben” – írta, hozzátéve, a bécsi nyilatkozat után „az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom. Ezt természetesen a nyilvánosság előtt, már ma este (csütörtökön – a szerk.) el is fogom mondani, nevezetesen az ATV Egyenes beszéd c. műsorában. Hasonlóképpen a nemzetközi sajtóban is. A legnagyobb örömömre az szolgál, hogy ezért a mai kiállásodért megint azt mondhatom, mert így is érzem: büszke vagyok Rád. Úgyhogy, ahogy 2010 előtt is és természetesen utána is, függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz” – írta a szociológus.

Orbán Viktor Bécsben nyilvánvalóvá tette: nem szeretné, ha Magyarország bevándorlóországgá válna.

– Magyarország büszke is a teljesítményére. Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és ebben a mi kormányunk különösen is élen járt. Zéró tolerancia van Magyarországon, jogilag is üldözendők az ilyen cselekmények, és a politikai közbeszédben sem lehetségesek – fogalmazott Orbán Viktor a Karl Nehammerrel, Bécsben tartott közös sajtótájékoztatón.

– Önök tudhatják, hogy én vagyok talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban. Tehát én nem ravaszkodok, meg utalok meg kerülgetem a forró kását, hanem nagyon világos, direkt álláspontom van, és magamat ezért egy migráció- és bevándorlásellenes politikusnak is definiálom, és azt szeretném, ha Magyarország nem válna bevándorlóországgá, és nem szeretném, ha a migráció megerősödne Magyarországon. Ezt az álláspontot képviseltem mindig, ezt képviselem ezentúl is. Ennek nem biológiai alapjai vannak, ez nem faji kérdés a mi számunkra, ez kulturális kérdés, egész egyszerűen a civilizációnkat úgy akarjuk fönntartani, ahogy az most van – mondta a kormányfő.

Korábban írtuk