Fotó: Magyar Nemzet
Hirdetés

A portál azt ígéri, most induló cikksorozatukban szót ejtenek majd arról,

hogy egy DatAdat nevű cég tevékenysége dönthette el az ellenzéki előválasztást; mely választások eredményeit befolyásolhatta korábban ez a céghálózat; hogyan tervezik elősegíteni az ellenzék választási győzelmét; milyen amerikai kapcsolatrendszere van Bajnai Gordonnak és Ficsor Ádámnak; milyen módszerekkel szerzi meg és hasznosítja a választók adatait Bajnaiék cége; Soros György finanszírozta szervezetek is szerepet játszanak a DatAdat tevékenységében; az amerikai Demokrata Párt baloldali körei segítik Bajnaiék munkáját; milyen magyarországi cégek, sajtótermékek, influenszerek és ngo-k munkáját segíti a DatAdat.

A portál emlékeztet: már 2020 januárjában megjelentek cikkek arról, hogy milyen szerepet játszhatott a Ficsor Ádám által 2016-ban létrehozott DatAdat Professional Kft. – amelynek 2017 óta Bajnai Gordon is résztulajdonosa – a 2019-es önkormányzati választások eredményének befolyásolásában. Erről akkor még a baloldali Átlátszó is cikkezett.

„Most lapunk birtokába került egy felvétel, amin Ficsor Ádám – aki korábban Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke is volt, majd a titkosszolgálatokat irányító miniszter lett a Bajnai-kormányban – maga ismerte el, hogy ők segítették győzelemhez az ellenzéket egyes körzetekben és a főpolgármester-választáson is.

– Tizenkét kampányban dolgoztunk azon a választáson, és közülük tizenkét polgármester nyert – mondta a beszélgetésben az Index szerint Ficsor Ádám.

„De mit is csinál a DatAdat cégcsoport? Ficsor Ádám szavai szerint olyan rendszert építenek, ami »felismeri azokat a szavazókat, akik hajlandóak egy lépéssel közelebb lépni a kampányodhoz«. Az egykori titokminiszter a lapunk birtokába került beszélgetésen elmondta, 20-30 különböző eszközt is használnak erre a hírlevelektől kezdve az online kvízeken, játékokon keresztül egészen az olyan innovatív elemekig, amelyek például »tanácsot adnak az embereknek, hogy kérjék vissza az adójukat«” – írja a hírportál.

Az Index cikke szerint a bécsi székhelyű Datad.at a magyarországi cégek fiókvállalata, amely honlapja szerint egy olyan politikai tanácsadó cég, ami a „progresszív vezetők, társadalmi mozgalmak és ngo-k digitális igényeit elégíti ki a legújabb technológiai eszközöket, tanácsadást és digitális kampányokat kínálva megrendelőinek”.

A portál szerint a birokukba jutott felvételből az is kiderül, hogy az ellenzéki előválasztás végeredményét is tudta befolyásolni a Bajnai–Ficsor-érdekkör.

– Az ellenzéki pártok kitalálták ezt az utat, az előválasztást, aminek a kiépítésében mi támogattuk őket – mondta Ficsor Ádám, aki a beszélgetésben azt is megerősítette, hogy jelenleg Márki-Zay Péternek dolgoznak”, olvasható az Index cikkében.

Az Indexnek egy, az ellenzéki előválasztás körülményeit és a „datadatos körnek” az ellenzékkel való viszonyát jól ismerő forrás azt is elárulta, hogy

Bajnai Gordon kérésére lett a leszállóágba került Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter Dobrev Klára ellenfele a második fordulóban, akit – az előválasztáson résztvevő, elkötelezett ellenzéki szavazók adatait jól ismerő és online célzottan megszólítani képes – datadatos csapat segített győzelemhez.

Korábban írtuk

A portál szerint ezt támasztja alá az is, hogy a DatAdatban érdekelt Bajnai Gordon, aki korábban Karácsony Gergelyt támogatta az előválasztáson, később látványosan beállt Márki-Zay mögé.

„A DatAdat igazi küldetése azonban az ellenzéknek a 2022-es parlamenti választásokon való segítése. Ficsor Ádám szavai szerint »107 kampány lesz Magyarországon: 106 helyi és egy esernyőkampány«. A DatAdat csapata ezekben mind részt vesz, de elsősorban a billegő körzetekre koncentrálnak.

20-30 olyan körzet lesz, ahol valóban – ahogy mi hívjuk – a »Csatatér Államok«, »Harctéri Körzetek«. Ezekkel a jelöltekkel fogunk dolgozni, biztosítjuk, hogy ők nyerjenek, és a hivatalos kampánnyal is fogunk dolgozni” – fogalmazott stratégiájukról az Index szerint a volt titkosszolgálati miniszter.

A portál azt írja, Bajnaiék bonyolult céghálót hoztak létre a DatAdat köré. Ennek központi figurája Ficsor Ádám. Ő az ügyvezetője és egyik tulajdonosa a DatAdat Professional Kft.-nek, amelynek 10 százalékát Bajnai Gordon vásárolta meg.

„Ez a cég két további vállalatot, a Datalyze Research Kft.-t és a DatAdat HR Kft-t is birtokolja. Ficsor Ádám az igazgatója továbbá a papíron Észtországban működő DatAdat OÜ-nek, a Datapraxis OÜ-nek pedig az a Szigetvári Viktor az igazgatója és társalapítója, aki korábban Gyurcsány Ferenc államtitkára és Bajnai Gordon kabinetfőnöke volt. Datad.at néven egy osztrák fiókvállalatot is létrehoztak, amelynek bécsi székhelye Ficsor Ádám lakcíme is egyben. Információink szerint Bécsből segíti a magyar ellenzék munkáját egy hatalmas létszámú datadatos csapat, amelynek tagjai a választások közeledtével egyre gyakrabban látogatnak hazánkba” – írja az Index, amelynek ide kattintva olvasható cikkéből az is kiderül, miért volt szüksége a Bajnai–Ficsor–Szigetvári körnek Észtországban bejegyzett cégekre is