A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2010. május 21-e óta a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntetőügyben (amely nyomozást a főügyészség a BRFK-val együttműködésben folytatja) hétfőn Hagyó Miklóst újabb bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki az ügyészség.

Hagyó Miklós megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy mint Budapest Főváros Önkormányzatának Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási főpolgármester-helyettese – hivatali helyzetével visszaélve – 2008. márciusában arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV Zrt. megbízott vezérigazgatóját, hogy évente 15 millió forintot adjon át a részére.

Követelése nyomatékosítása érdekében Hagyó Miklós kilátásba helyezte, hogy amennyiben Balogh Zsolt nem adja át a kért összeget, akkor a Balogh által egy kft. számára 2007. decemberében – Hagyó utasítására – szabálytalanul kiállított teljesítésigazolás miatt ellehetetleníti. E fenyegetéssel, valamint az általa folyamatosan tanúsított erőszakos, ellentmondást nem tűrő viselkedéssel Hagyó Miklós félelmet keltett Balogh Zsoltban, aki ennek hatására jogtalan előnyként 2008. és 2009. évben is 15-15 millió forintot juttatott Hagyó Miklósnak – idézi a lap az ügyészség hétfői közleményét.

Hagyó Miklós ezen cselekménye hivatalos személyként elkövetett zsarolás bűntette megállapítására alkalmas.

Hagyó panaszt jelentett be a gyanúsításközléssel szemben, majd vallomást tett – tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Hagyó Miklós gyanúsított előzetes letartóztatását a nyomozási bíró legutóbb 2010. szeptember 17. napjáig hosszabbította meg – közölte a Magyar Nemzettel Keresztes Imre főügyész.

(mno.hu)